Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
EĞLENEREK BESLENELİM
Yrd. Doç. Dr.  SİBEL ÖZİLGEN
Gıda Mühendisi
Yazı Boyutu:
Mikrodalga fırın mı?


Dün bir arkadaşım çocuğunu elleri ile kanser hastalığına hazırladığı için kendisini berbat hissettiğini anlattı. Pratik olduğu için okuldan dönen çocuğunun yemeğini genelde mikrodalga fırında ısıttığını ancak bu fırınların zararlarını pişmiş insan, ölmüş çiçek gibi fotoğraflarla da süsleyerek anlatan bir e-posta aldığını söyledi de durumu anladık. Arkadaşımın bu mesajdan çok etkilendiği o kadar belliydi ki. E-posta kirliliği aslında hepimizin mutlaka tepki vermesi gereken bir konu. Mikrodalgalara gelince...  

Mikrodalga tıpkı radyo dalgaları gibi kısa dalga boyunda, yüksek enerjiye sahip, ışık hızıyla hareket eden elektromagnetik dalgadır. En basit anlatımıyla yemeği mikrodalga fırına koyup çalıştırdığımızda yemeğe yollanan dalgalar su moleküllerini harekete geçirirler. Birer minik mıknatıs gibi değişik kutuplara sahip olan su moleküllerinde atomik seviyede hareketlenmeler olur. Bu çılgın! hareketler bir de diğer moleküllerin birbirlerine çarpmalarına, yavaş moleküllerin hızlanmalarına ve bütün bunların sonucunda ısı enerjisinin açığa çıkmasına neden olur. Bu ısı yemeğimizi pişirir... Yani aslında ortada pek de bilinmedik, korkulacak bir durum yoktur.

GELELİM BAZI PRATİK BİLGİLERE...

- Bu fırınları kullananlar yemeklerinin bazı yerlerinin daha çok piştiğinden, bazı yerlerin hiç pişmediğinden veya soğuk kaldığından şikayet ederler. Mikrodalga kısa dalga boyuna sahiptir. Bu dalgalar yemeğin ancak belli bir mesafesine kadar ulaşabildiğinden o bölgelerde ısınma daha çok olur. Bu nedenle mikrodalga ile ısınan yiyeceklerin yüzeye yakın yerleri daha çabuk pişerken iç kısımları daha zor pişer. Bunda yemeğin içeriği de önemlidir. Yağ ve şeker de mikrodalgayı absorbe ettiğinden bu malzemeleri içeren yiyeceklerde de lokal pişmeler görülebilir. Örneğin, mikrodalga fırın kullanarak içinde reçel veya üzüm olan kurabiye veya kek yaptığımızda bazen  reçel veya üzümün yanmasının nedeni de budur. Eşit olmayan pişmeyi (lokal pişmeleri) engellemek için fırını durdurup, yemeği karıştırıp sonra pişirmeye devam ederiz. Tabii doğru güç ayarında pişirmek de, özellikle karıştırarak pişiremeyeceğimiz kek, bonfile gibi yiyeceklerde son derece önemlidir.
- Mikrodalga fırınlara metal kaşık, tencere vb. konulmamasının nedeni, metalin bu dalgaları absorbe etmeyip, gerisin geri yansıtmasıdır.
- Mikrodalga fırınlardan bazen yemeğin pişirildiği veya ısıtıldığı kaplar, tabaklar elle bile tutulamayacak kadar sıcak çıkar. Bunun nedeni yaygın inancın aksine kabın mikrodalga nedeniyle ısınması değil, ısınan yemeğin tabağı ısıtmasıdır.
- Mikrodalga ile pişen yemeklerde radyasyon olmadığı birçok bilimsel çalışma ile net olarak açıklanmıştır... Ben gönül rahatlığı ile kullanıyorum. Bence internette dolaşan e-postaların (bilimsel dayanağı olanlar hariç) çoğu sağlığımız için mikrodalga fırınlardan milyonlarca kat daha zararlı.


Yorumlar
duyguu - (27.11.2008 17:25:12)
Faydalı bilgiler için çok teşekkür ederim. Ben de "Acaba mı?" diyerek mikrodalga fırından hep uzak durmuş biriyim. Bir keresinde almaya niyet edip gittiğimde sayıcı 2 model göstermişti. Birinin fiyatı diğerinin 6 katı idi. Sordum satıcıya niye böyle diye. Bana pahalı olanın insan sağlığına zararlı olmadığı bilgisini verdi. Ben de tedirgin olup. "Bunların topu zararlıysa ya" diyerek almaktan vazgeçmiştim. :)
old-baby - (28.10.2008 01:03:37)
yanlız yaşayan anneme endişelirimden dolayı çok istediği mikrodalga fırını almamakta direniyordum. Bu yazınız beni çok rahatlattı. en kısa zamanda alıp, bu yazınızıda print edip anneme verecem. Bu bilgilerinizi bizlerle paylaşiçin teşekkürler.
zlhglr - (24.10.2008 22:38:47)
uzun zamandır merak ettiğim bir konuydu, işin uzmanından bilgi almak da büyük bir ayrıcalık. bu konuyu ele aldığınız için teşekkürler, iyi çalışmalar. zeliha
Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılamaz.