Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
MAYA'NIN PATİLERİ
Op. Dr.  HÜSEYİN MUTLU
Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı
Yazı Boyutu:
Hamilelikte miyom ne kadar zararlı?

Hamilelikte miyom görülme sıklığı yüzde 8 kadardır. Hamilelikte miyomun davranışı, hamile olmayan kadınlara göre değişir. Ayrıca miyomun yarattığı problemler ve ameliyat gereksinimi daha kısıtlıdır. Sebebi de rahim içinde bulunan bebektir.

Hamilelikte miyomlar hormonların etkisiyle büyüme eğilimi gösterir. Özellikle ilk 3 ayda hızlı büyüyen miyomlarda ikinci ve üçüncü 3 ayda dejenerasyon adı verilen değişiklik meydana gelir.

Miyom konumuna göre ve rahim duvarındaki yerleşimine göre problemlere neden olur. Eğer rahim odacığına yakın (submüköz miyomlar) miyom söz konusuysa, vaginal kanama ve düşük riski oldukça yüksektir. Literatürde ilk 3 ayda bu tür miyomlarda yüzde 40, ikinci 3 ayda ile yüzde 17 civarında oranında gebelik kaybı bildirilmektedir. Miyomlar ayrıca, erken doğuma (yüzde 15-20 oranında), gelişme geriliği (yüzde 10), bebeğin rahim içinde duruş anomalileri ve plasenta yapışma anomalilerine (dekolman ve plasenta previa) neden olmaktadır. Doğum sonrası ise rahmin gevşemesi ve kasılamamasına bağlı ciddi doğum sonrası kanamalarına neden olabilmektedir.

ÖZELİKLE İKİNCİ 3 AYA DİKKAT!
Hamilelikte saptanan miyomların takibi genellikle yeterlidir. Özellikle ikinci 3 ayda ağrı kesicilere cevap vermeyen ağrılarda büyüyen ve dejenere olan miyomun rolü önemlidir.

Hamilelikte miyom alınması özellikle hızlı büyüyen ve karın iç zarı tahrişi bulguları veren miyomlarda gerekli olabilmektedir. Ayrıca, saplı miyomların torsiyon adı verilen bükülmesi ile meydana gelen ağrılı tabloda ameliyat tek çözüm olmaktadır.

Hamilelikte yapılan miyom ameliyatları açık ve laparoskopik olarak yapılabilir. Özellikle saplı ve rahim yüzeyine yakın yerleşen miyomlarda laparoskopik miyom alınması uygun olabilir. Diğer durumlarda ise açık cerrahi gerekmektedir.

Miyom alınması operasyonun da rahim kasılmasına neden olabileceğinden, operasyon öncesi rahim adalesinin kasılmasını engelleyen ilaçlarla tedavisi ve hazırlanması gereklidir.

Sağlıklı ve mutlu bir hamilelik geçirmeniz dileklerimle...



Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılamaz.