Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
MAYA'NIN PATİLERİ
Op. Dr.  HÜSEYİN MUTLU
Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı
Yazı Boyutu:
Maya yola çıktı…

 

Eşimle birlikte bebek kararı aldığımızda nedense bebeğimizin adı önceden konulmuştu. Maya’yı ikimiz de hemen benimsedik. Daha plan halindeyken bile ondan bahsederken bebeğimiz değil de Maya diye sesleniyor ve hayaller kuruyorduk. Maya henüz dünyaya gelmedi. Zamanı gelince dünyaya gelecek. Sabırsızlıkla o günü bekliyoruz. İşte Maya’nın geliyorum hikâyesi…


Sıcak bir yaz günüydü. Eşim son günlerde göğüslerindeki gerginlikten ve kokulara karşı aşırı hassasiyetinden bahsederek “Bu durum normal değil, adetime de vakit var ama galiba hamileyim” diye sürekli söyleniyordu. Hekim olduğumdan bu kadar erken “Hemen paçaları sıvamayalım” dedim. “Hiç olmazsa adet zamanı gelsin” diye ısrar etsem de o gidip kan testi yaptırdı. Eşimin babaanne yöntemi dediği belirtilere göre hakikaten hamilelik vardı. Daha önce de aceleci hastalarım erkenden gizli gizli testler yaptırıyorlardı ve ben açıkçası bu aceleciliklerini anlamıyordum. Şimdi aynı durum bizim başımıza geldiğinde, kadınlar hakkındaki düşüncem değişti.
 
Hayatımızda bilim öncelikli olduğundan gebelik testinin düzenli yükselmesini takip ettik. Çok şükür istenen düzeylerde yükseliyordu ama ultrasonografide görmeden eşimin hamile olduğuna hala inanamıyordum. Normal şartlarda en azından beklenen adet zamanını bir hafta geçtikten sonra vaginal ultrasonografi yaptığımızda hamilelik kesesini görebiliriz. Bazen yumurtlama geç olursa, onu da göremeyiz. Pratikte bu nedenle kadın doğum uzmanları adeti 10–15 gün geçtiğinde ultrasonografi yapmak isterler.


Aceleci bir çift olarak 3–4 günlük adet gecikmesi olduğu halde hemen kliniğe koştuk ve ne görelim! Orada küçük, minik siyah bir nokta bizi bekliyor. İşte o zaman eşime  “Maya yola çıktı” dedim.


BİR DE BANA SORUN
İki satırda sıkıştırıp yazdığım olay aslına bakarsanız 6–7 günlük bir süreci içeriyor. Bu sürenin nasıl geçtiğini bir de bana sorun. Sürekli kafamda sorgulamalar. Acaba sonraki gebelik hormonu (b-HCG) yükselecek mi? Acaba erkenden yükselip, düşecek mi? Acaba Maya gerçekten bize geliyor mu, yoksa bize oyun mu oynuyor?


Adet zamanına yaklaştığında kadınlarda yumurtlama sonrası salgılanmaya başlayan progesteron hormonu, hamileliğin ilk aylarındakine benzer belirtiler yapar. Hafif bulantı, baş dönmesi “biraz” hassasiyet en sık olanlardandır. Bunlar tabii ki her zaman hamileliği işaret etmez. Hekimlerin, yani bizlerin de özellikle bebek tedavilerinde progesteronu destekleme amaçlı kullandığımızda da bu belirtiler daha da hissedilir hale gelir.


Hikâyemiz uzun. Bugün itibariyle Maya 31 hafta 1 günlük. Planlanan doğuma 48 günümüz kaldı. Belki de Maya’nın tüm serüvenini size aktarana kadar o bize “agu” demeye ve patilerinin üzerinde durmaya başlayacak. Ama, hayatta öğrenmenin sonu yoktur, derler ya ben de bu yaşımda onu anladım. Hekim olmak başka, baba olmak gerçekten başka bir şeymiş. Ne olursa olsun baba adaylarının neler yaşadıklarını daha net olarak idrak edebiliyorum.


Belki hekim arkadaşlarım bana kızacaklar ama aceleci anne adaylarını anlayışla karşılasınlar. Bebek istiyor ve bazı belirtileri de yaşıyorlarsa, test yaptırmalarını anlayışla karşılayalım.


İki insanın biraraya gelmesi, bir aşkın doğmasına neden olur. Aşk ile bebek isteyen, bebek bekleyen tüm çiftlerin Maya’larına kavuşması dileğiyle…


Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılamaz.