Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
MAYA'NIN PATİLERİ
Op. Dr.  HÜSEYİN MUTLU
Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı
Yazı Boyutu:
Hamilelikte suyun erken gelmesi

Hamilelikte zamanından önce su kesesinin açılması ve su boşalması hem anne adayları için hem de biz hekimler için ani gelişen bir sürprizdir.

Bazen durduğunuz yerde, arabada giderken, market alışverişinde veya işinizi yaparken aniden 1-2 bardak sıvı bacaklar arasından boşalıverir.  Özellikle gebelik yaşının çok erken olduğu zamanlarda meydana gelmesi hem beklenmedik bir hadise olmakla beraber, maalesef bebeğin de kaybına neden olabilmektedir.

Hamileliklerin yaklaşık % 3’ünde 37 gebelik haftasından önce suların erken gelmesi. Amniyos kesesinin açılmasının mekanizması kısaca keseyi oluşturan hücrelerin ölmesi ve özellikle  enfeksiyonla birlikte bazı enzimlerin aktive olması ile mekanik gerilmeler ile   kese açılması olarak açıklanmaktadır.

RİSK FAKTÖRLERİ
Düşük sosyoekonomik durumu olan, sigara içen anne adaylarında, tekrarlayan idrar yolları enfeksiyonu, hamilelikte kanama yaşayanlarda daha sık görülmektedir.

Erken suların gelmesi prematüre doğumların  yüzde 30-40”ından sorumludur.

Erken suların gelmesi ikinci 3 ayda meydana geldiğinde durum daha vahimdir. Çünkü kayıp oranı yüzde 40 civarındadır. Her geçen hafta ile ise bebeğin yaşama şansı artmaktadır.

Erken suları gelen hamilelerin öncelikle bir sağlık kuruluşuna başvurması gerekmektedir. İlk iş gerçekten su kesesinin açılmış olduğunu tespit etmektir. Bunun için muayenede rahim ağzında sıvı geldiğini görmek veya gelen sıvının turnosol kağıdı ile test etmek gerekir. Sıvının çok az geldiği durumlarda akıntıdan ayrımını yapmak için “AmnioSure” adı verilen daha spesifik test de kullanılmaktadır. Test pozitif ise hastaneye yatış yapılır. Bu arada ultrasonografi ile bebeğin sıvısı kontrol edilir. Testin negatif olduğu ve ultrasonografi ile bebeğin sıvısının normal olduğu durumlarda kontrole gelmek üzere hamile evine gönderilir.

NE YAPMAK GEREKİR?
Erken suları gelen gebenin hastaneye yatışından sonra enfeksiyon varlığını araştırmak için testler yapılır ve antibiyotik tedavisi başlanır. Bu arada muhtemel doğum başlamasını göz önüne alınarak bebeğin akciğerlerinin olgunlaştırmasını hızlandırmak için kortizon türevi olan betametazon yapılmaktadır.

32 ile 36 haftalar arasındaki gebeliklerde 24 saat içinde doğum başlar ve başlamazsa doğumu uyarmak ve doğumu gerçekleştirmek gerekir. Doğum hazırlığında en önemli adım bebek yoğum bakım ünitesinin hazır tutulmasıdır.

Fazla beklememenin nedeni bebeğin enfeksiyona maruz kalarak doğum sonrası problemlerini arttırmamak içindir.

32 haftadan küçük gebeliklerde ise zaman kazanmak için antibiyotik tedavisi yapılır ve enfeksiyon lehine bulgular yoksa erken doğum ağrılarını dindirmek için ilaçlar da yapılmaktadır. Enfeksiyon lehine bulguların varlığında ise yenidoğan yoğun bakım ünitesi hazırlanarak doğum kararı verilir.

ISLAKLIK TEKRAR EDİYORSA DİKKAT!
Tüm hamilelik boyunca sıvı geldiğini tespit eden anne adayı çamaşırının ıslaklığını fark ettiğinde öncelikle bunun idrar kokusu varlığına bakmalıdır. Zira 4-5 aydan itibaren idrar kesesi boynunun yerinden kıpırdaması ile idrar kaçırması doğaldır. Eğer ıslaklık idrar kokmuyorsa ve miktar olarak çok az ise vaginal akıntı ile de karışabilir. Bu durumda temiz bir çamaşır giyip biraz daha hareket etmek gerekir. Islaklık tekrarlamıyorsa sorun yoktur. Islaklık devam ediyor veya gitgide artıyorsa hastaneye gitmekte fayda var.
 
Suların erken geldiği durumlarda eğer doğum başlamazsa, ne zaman bebeği doğurtmak gerektiği ile ilgili karar bazen çok zor olabilmektedir. Erken doğurtmak bebeğin kaybına ama geç kalmak anne adayının rahmine ve bazen tüm bedenine zarar verebilmektedir.  Bu nedenle yakından izlem ve ailenin kararı ile beraber doğum gerçekleştirilmektedir.


Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılamaz.