Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
MAYA'NIN PATİLERİ
Op. Dr.  HÜSEYİN MUTLU
Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı
Yazı Boyutu:
Hamilelikte alkol kullanımı

 

Birçok bilim adamı hamilelikte alkol kullanımını “Rus Ruleti” oynamaya benzetir. Fakat ruletteki hedef anne adayının kendisi değil, karnında taşıdığı bebektir.

Anne adayı bir şeye sıkıldığı veya bir şeyleri kutlamak için alkol alır. Bu durumda bebek annenin aldığı alkole ortak olarak anne adayına katılır. Fakat bir farkla bebek anne adayına göre alkole daha çok maruz kalır ve daha çok sarhoş olur. Annenin başka bir arkadaş aramasına gerek kalmaksızın karnındaki bebeği  onunla sürekli kadeh tokuşturmaktadır.

Hamilelikte alkol kullanımı hem fiziksel hem de zihinsel sorunlara yol açmaktadır. Birçok kadın hamilelikte sürekli alkol kullanımının doğumsal sakatlıklara neden olduğunu bilmesine rağmen, daha az miktarda tüketimin de bunlara sebep olacağını tahmin etmemektedir.

Gerçekten alkol miktarı ne olursa olsun, hamilelikte sakıncalıdır. Aynı şekilde hamilelik için hazırlık yapan kadınlar da alkol kullanmamalıdır. Eğer anne adayı hamileliğini öğrendiğinde alkol alıyorsa, en kısa sürede alkolden uzaklaşmalıdır.

Hamilelikte haftada 7 defadan fazla veya bir defada 5-6 içkiden fazla alkol alan kadınların bebeklerinde alkole bağlı doğumsal sakatlık oranı belirgin olarak artmaktadır.

Günümüz bilimsel verilerine göre hamileliğinde alkol kullanan annelerin bebeklerinde gelişme geriliği, yüz anomalileri, merkez sinir sisteminin zarar görmesi, davranış bozuklukları ve zekada gerilikler sıkça görülmektedir. Zeka ve davranış bozuklukları maalesef dünyaya gelen bebeğin hayatı boyunca kalıcıdır ve tedavisi de yoktur.


ALKOL BEBEĞE HANGİ ZARARLARI VERİYOR?!
Hamileliğinde sıkça alkol kullanan anne adaylarının bebeklerinde görülen sorunları şöyle sıralayabiliriz:

- Küçük vücut ölçüleri ve düşük ağırlık
- Normal gelişimden çok geri kalan gelişim ve yaşıtlarındaki gelişimine ulaşamama
- Kaburga kemiklerinde şekil bozuklukları
- Omurga bozuklukları ve kalça çıkıkları
- Yapışık parmaklar veya parmakların doğuştan yokluğu
- Eklemlerde hareket kısıtlaması
- Küçük baş
- Yüz şekil bozuklukları
- Küçük göz çukurları
- Düşük göz kapakları
- Gözlerin aynı yönde döndürülmesinde zorluk
- Kısa ve yukarı bakan burun
- Basık burun kökü
- Burun ile üst dudak arasındaki kıvrımın düz olması
- İnce üst dudak
- Damak yarığı
- Küçük çene
- Organ deformiteleri
- Üreme organları anomalileri
- Doğuştan kalp hastalıkları
- Böbrek ve idrar yolları anomalileri
- Merkez sinir sistemi gelişim bozuklukları
- Küçük beyin
- Ağır derecede zeka gerilikleri
- Dikkat bozuklukları
- Yeni doğan döneminde sürekli rahatsızlıklar ve ağlamalar
- Öğrenme güçlüğü
- Hiperaktivite
- Vücut, el ve parmak koordinasyonunda güçlükler

Alkol içildiğinde, anne adayının kanına geçerek kolaylıkla plasentayı aşarak bebeğin kanında yükselir. Yetişkinlerden farklı olarak bebeğin kanındaki alkol çok yüksek düzeydedir ve kandan çok geç atılır. Bu nedenle başta sinir hücreleri olmak üzere birçok hücrenin hasarına yol açmaktadır.

Hamilelikte alkol kullanan kadınlarda düşük yapma riski, düşük tartılı bebek dünyaya getirme olasılığı çok artmaktadır. Aynı şekilde anne karnında bebek ölümleri sık alkol kullanan kadınlarda sıkça görülen bir sorundur.

FETAL ALKOL SENDROMU
Hamilelikte alkol içilmesinin en ağır şekli Fetal Alkol Sendromu (FAS)’dur. FAS olan bebekler düşük tartılı olarak dünyaya gelir. Maalesef sonraki yaşamlarında da yeterli gelişme gösteremez ve kilo alamaz. Tipik yüz yapıları vardır. Küçük gözler, ince üstdudak ve burun ile üst dudak arasında düz bir deri yapıları vardır. Başta kalp olmak üzere birçok organı tam gelişemez.  Birçok FAS’lu bebekte beyin küçük ve anormal şekli vardır. Değişik derecelerde zeka geriliği görülmektedir.

Süt emziren anneler de alkol kullanırken çok dikkatli olmalıdır. Özellikle emziren annelerin alkol alması ilk 3 ayda yasaklanmalıdır. Bazı otoriteler ise alkol alan annenin bebeğini emzirmesi için alkol alımı ile emziren arasında en az 2 saat geçmesini önermektedir.

Anne adaylarının alkol kadehlerine hamilelik döneminde veda etmeleri gerekir. İçilen her kadeh alkolün bebeğe yapacağı hasarı kimse kestiremez. Normal bir bebek de olabilir ama sorunlu da olabilir. Yazımın başında dediğim gibi bu Rus ruleti oynamak gibidir. Fakat rulette bir kişi kaybederken biri kazanmaktadır. Alkol kullanan anne adayının oynadığı rulette ise, her iki taraf da kaybetmeye mahkumdur.

MAYA’NIN İLK BABALAR GÜNÜ
Maya artık 3 aylık oldu. Geçen hafta sonu “Babalar Günü”nü kutladık. Ben ilk defa babasız bir Babalar Günü kutlarken, Maya ile ilk defa baba olmanın heyecanını ve gururunu yaşadım. Kızım sanki her şeyden haberi varmış gibi bütün gün neredeyse uyumadı. Sürekli gülücükler dağıttı. Babasına hediye bile almıştı. Hayatımda ilk defa yaşadığım bu Babalar Günü, hiç unutulmayacak anılar bölümünde çoktan yerini aldı.

Tüm babalar ve baba olacaklar ile ileride baba olmayı hayal edenlere tekrar “Babalar Gününüz Kutlu Olsun” diyorum.


Sağlıcakla kalın...


Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılamaz.