Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
MAYA'NIN PATİLERİ
Op. Dr.  HÜSEYİN MUTLU
Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı
Yazı Boyutu:
Doğum sonrası depresyon

Doğum yaptınız ve belki de uzun yıllardır hayal ettiğiniz annelik duygusunu tatmaya başladınız. Bebeğiniz ve siz çok güzel bir tablo oluşturuyorsunuz. Hastanede sizi seven dostlarınız yanınızda. Eşiniz ve siz artık dünyanın en mutlu çiftisiniz. Hastane faslı bittikten sonra eve geldiğinizde, eşiniz işine devam eder. Eş dost, anne baba evlerine çekildiler. Ara sıra sizi telefonla aramak dışında normal hayatlarına döndüler. Eşiniz akşam heyecanla hem sizi hem de bebeğinizi görmeye can atarken kapıdan içeri girdiğinde elinizde ağlayan bebeğiniz ve ondan daha da çok ağlayan anne… Sebep? Sebep yok ama siz çok üzgünsünüz ve endişelisiniz.

Doğum sonrası kadınların yaklaşık yüzde 80’i bu durumu yaşar. Yaşamamış gibi hissedenler de hafif belirtilerle bu periyodu atlatmışlardır. Genelde doğumdan 3-5 gün sonrası oluşan bu duygusal değişiklikler hormonal değişimlerle açıklanmaktadır. Uykusuzluk, ağlama nöbetleri, sıkıntı, mutsuzluk, çabuk sinirlenme ve dikkat dağınıklığı şeklinde kendini belli eder. Doğum sonrası endişesi veya “baby blues” olarak tarif edilen bu durum, eğer 2 haftadan uzun devam ederse mutlaka doktordan yardım istenmelidir. Anne bu durumun farkında olmazsa eş veya anne ile birlikte olan yardımcı veya ebeveynler bu konuda doktor yardımı almalıdırlar.

DESTEK ALMAK ŞART…

Yaklaşık doğum yapan kadınların yüzde 10-20’sinde görülür. Bebeğin doğumuyla başlayıp birkaç aya kadar sürebilen bir durumdur. Daha önceden depresyon geçirmiş olan kadınlar, psikososyal stres veya adet öncesi sıkıntıları yaşayan kadınlar risk altındadır.
Eğer önceden geçirilmiş depresyon hikayesi veya tedavisi söz konusu ise doğum sonrası depresyon ihtimali artar. Bu durumda geçici bir süre antidepresif tedavi gerekebilir. Eğer bu depresyon hali 2 haftadan uzun sürerse, mutlaka doktora başvurmalıdır. Süt veren annelerde bebeğe zarar vermeyen antidepresan ilaçlar olduğun bilinmeli, bu durumun ciddi olduğu kabul edilmeli ve önemsenmelidir.
Doğum sonrası depresyon yaşayan kadında birbirini izleyen iyi ve kötü günler olur. Belirtiler şunlar olabilir:

• Uyuşuk, yorgun ve aşırı tükendiğini hissetmek
• Umutsuz, üzüntülü olmak
• İştah ve uyku bozuklukları
• Dikkat dağınıklığı
• Hafıza kaybı
• Çabuk sinirlenme ve kontrol edilemeyen ağlama nöbetleri
• Suçluluk duygusu ve yetmediği duygusu
• Bebeğine ve kendine zarar verme korkusu
• Kontrolünü kaybetme korkusu ve “delirme” korkusu
• Uykusuzluk

DOĞUM SONRASI PSİKOZU (Loğusa psikozu)

Doğumdan sonra başlayan ve nadir olmasına rağmen ağır bir tablodur. Halisünasyonlar, garip sesler ve düşünce bozuklukları ile birlikte seyreder. Uykusuzluk, depresyon ve ajitasyon gibi belirtileri vardır.

Doğum sonrası depresyonun tedavisi öncelikle evde ilaçsız alınacak bazı tedbirlerle atlatılabilir. Öncelikle aile yakınları ve arkadaşlardan bebeğin bakımında yardım istemek veya depresyon halinin geçmesine kadar yanınızda bulunmasını sağlayabilirsiniz.

Anneler fıırsat buldukça dinlenin. Yalnız kalmamaya gayret edin. Mutlaka arkadaş ve yakınların ziyaretinize gelmesini sağlayın. Eşinizin daha fazla sizinle zaman geçirmesini isteyin. Her gün düzenli duş alın ve günlük bakımınızı ihmal etmeyin. Bebeğinizi bırakabiliyorsanız bırakın, bırakamıyorsanız yanınıza alıp yürüyüşler yapın veya arkadaş ziyaretlerine bebeğinizle birlikte gidin. Aynı durumu yaşamış olan annelerle konuşun. Duygularınızı ve yaşadıklarınızı paylaşın. Eğer alınan tedbirlere rağmen cevap alınamıyorsa, doktorunuza durumunuzu bildirin. Geçici bir süre antidepresif ilaçlar kullanmanız gerekebilir. Durumun ağırlaştığında meydana gelen sevimsiz olayları düşünürsek, ilaç tedavisinden çekinmemelisiniz.


Tüm annelerin “Anneler Günü”nü kutlarım.


Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılamaz.