Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Yazı Boyutu:
Emzirme Haftası'nı emzirerek kutlayın!

Anne sütü bebeğiniz için mucizevi bir ilaç gibidir. Onun sadece beslenmesine değil, varlığındaki her türlü işleyişe katkı sağlar. O yüzden de, “ilk 6 ay sadece anne sütü”nün önerilmesi boşuna değildir. Üstelik, hiçbir mama anne sütünün yerini tutamaz.

İlk defa bebeğinizi emzirdiğinizde zorlansanız da, hatta memeleriniz acıyıp, “Bu bir kabus olmalı” diye düşünseniz de, artık anne sütünün yararı hakkında bütün dünya hemfikir. Bebeği emzirmenin onun geleceği için bile önem taşıdığı tıbbi olarak ispatlanmış durumda. Ayrıca, mama gibi hazırlama derdi olmadığı için, pratikliği de annelere zaman açısından büyük kolaylık sağlıyor. Üstelik, ilk bir aydan sonra, siz ve bebeğiniz emzirme işlemini öğreneceğinden; acı, sıkıntı ve zorluklar yerini keyfe ve bebeğinizi sadece anne sütüyle doyurabilmenin gururuna dönüşecektir.
 
İLLE DE ANNE SÜTÜ!
Emzirme, anne ile bebeğin baş başa kalabildiği, gözleri ile konuşabildiği çok özel bir süreçtir. Bebek ile en yakın temas, emzirme ile sağlanır. Mükemmel ve eşsiz bir besin içeriğine sahip olan anne sütü, aynı zamanda bebeğin mikrobik hastalıklardan korunmasında önemli rol oynar. Son yıllarda yapılan çalışmalar, emzirmenin bebeğin beyin gelişimini desteklediğini; obezite, diyabet gibi hastalık risklerini azalttığını da gösteriyor.
Üstelik, emziren annelerde doğum sonrası kanamalar daha az olmakta; meme ve yumurtalık kanseri, kemik erimesi gibi hastalıklar da daha az oranda görülmektedir. Başarılı bir emzirme süreci için doğru bir başlangıç yapılması çok önemlidir. Bebeğini besleyebilme içgüdüsü, bazen annelerde yoğun bir kaygıyı da beraberinde getirir. Bu dönemde anneye güven telkin etmek, olumsuz düşüncelerden uzaklaştırmak ve destek olmak çok önemlidir.
 
EMZİRME DANIŞMANLIĞI ALABİLİRSİNİZ!
•        Emzirmeyle ilgili problem yaşıyorsanız.
•        Göğsünüzde çatlaklar oluştuysa.
•        Göğüs gerginliği ve süt düğümlenmesi yaşıyorsanız.
•        Göğsünüzde enfeksiyon şikayeti varsa.
•        Meme ucunuz büyük ya da küçükse.
•        Emzirmeye rağmen bebeğinizde tartı sorunu varsa.
•        Herhangi bir nedenle emzirmeye ara vermiş ve yeniden emzirmeye başlayacaksanız.
•        Prematüre bebek annesiyseniz.
•        Çalışmaya başlayacaksanız…
 
PEKALA, SİZ DE EMZİREBİLİRSİNİZ!
Anneler, kendilerini psikolojik olarak emzirmeye hazırlamalı, emzirmenin bir sabır işi olduğunu bilmelidir. Sütün gelmesini beklemeden, bebek doğar doğmaz ilk yarım saat içerisinde emzirmeye başlanmalıdır. Bu sürede bebeğe kesinlikle şekerli su verilmemelidir. Doğumdan itibaren her ağlama ya da süt isteme durumunda, saat sınırlaması olmaksızın bebekler emzirilmelidir. İlk haftalarda 3 saatten fazla uyuyan bebekler, uyandırılarak da olsa, emzirilmelidir. Bebeğin memeye doğru şekilde yerleştiğinden emin olmalıdır. Bunun için bebek ağzını tam olarak açmalı ve meme ucu çevresindeki kahve renkli bölgeyi tamamen ağzına almalıdır. Bebeğin çenesi memeye gömük, alt dudak hafif dışa kıvrılmış pozisyonda olmalıdır. Emzirmeden önce veya sonra bebeğe mama, şekerli su ve diğer besinleri vermekten kaçınılmalıdır. Emzirme döneminde bebeğe biberon verilmemeli ve hatta ilk haftalarda emme şaşkınlığını önlemek için emzik bile kullanılmamalıdır. Hamilelik döneminde olduğu gibi anneler kendilerine özen göstermeli, dengeli beslenmeli, günde 2-3 litre sıvı tüketmelidir. Anneler, ayrıca yeterince dinlenmeli, moralini yüksek tutmak için eşinden ve çevresinden yardım almalıdır.

SIK SIK EMZİRİN!
Anne sütü çabuk sindirilir ve bebeğinizin mide kapasitesi küçüktür. İki günlük olduğunda günde yaklaşık 8-10 kez emer buda her 2-3 saate karşılık gelir. Bebeğinizi her emmek istediğinde emzirin. Açlıklarını ağızlarıyla aranarak ve hareketlerini arttırarak gösterirler. Ağlama genelde en son belirtidir. Eğer bebeğiniz 1-2 emme hareketinden sonra yutkunuyorsa, süt alıyor demektir. Emmesini bitirene ve uyuyana kadar göğsünüzde kalabilir. 5-7 günlükten itibaren bir göğüste 20 dakika kalırlar. Yutması bitene kadar aynı göğüste kalmasını sağlayın, daha sonra gazını çıkartın ve diğer göğüse geçirin.
 
İNANIN, SÜTÜNÜZ YETER!
Bebeğiniz günde 6-8 kez bezini ıslatıyorsa Günde 2 veya daha fazla hardal sarısı cıvık ve pürtüklü kaka yapıyorsa Ayda ortalama 600 gram kadar kilo alıyorsa Emdikten ve gazını çıkardıktan sonra sakinleşip uyuyorsa Aktifse ve sesli ağlıyorsa, yeterince anne sütü alıyor demektir. 

EMZİREN ANNE, DİKKAT!
- Yeterli ve dengeli beslenmeli ve günde yaklaşık 3-4 litre sıvı almalısınız.
- Hamilelik sırasında aldığınız prenatal vitaminlere emzirdiğiniz sürece devam edebilirsiniz.
- Bebeğinizi bir emzirme rutinine koymayı beklemeyin. Bebekler genellikle 6-8 haftada kendi rutinlerini oturturlar. Unutmayın ki bebek emdikçe, süt yapımı da artar.
- Bebekler hızlı büyüme dönemlerinde daha çok emmek isterler (genellikle 2-3 hafta, 6 hafta ve 3. ayda).
- Emzirirken, bebeğe su, şekerli su veya mama vermeye gerek yoktur. İlk 6 ay anne sütü bebeğin tüm ihtiyaçlarını karşılamaya yeter.
- Bebeğinizin veya sizin hasta olduğunuzu hissettiğinizde ilaç kullanmadan önce mutlaka doktorunuzu arayın.


Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılamaz.