Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Yazı Boyutu:

HAMİLELİKTE HEPATİT TESTİ YAPTIRIN

Türkiye'de her 20 kişiden biri Hepatit B mikrobu taşıyor. Hamile bir kadındaki mikrobun çocukta görülme olasılığı ise yüzde 90!


İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Gastroenteroloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fatih Beşışık, Türkiye'de her 20 kişiden birinin Hepatit B mikrobu taşıdığı uyarısında bulundu: 

“Türkiye'de her 20 kişiden biri Hepatit B mikrobu taşıyor. Gebelikte mutlaka hepatit B ve A aranmalıdır. Eğer bu konuda gerekli tedbirler alınmaz ise çocuğa bulaşabilir. Doğumda çocuğa bulaşacak olursa da çocuğun yaşam boyunca Hepatit B ile bir arada olma olasılığı yüzde 90'lara erişiyor.

Yeni dünyaya gelen bebeğe doğar doğmaz ilk 12 saatte ve en geç 48 saat içerisinde koruyucu immunglobin ve aşı, ardından 1. ve 6. ayda tekrar aşılama yapılmasıyla yüzde 90-95'lere varan bir koruyuculuk sağlanabiliyor. Böylece yeni dünyaya gelmiş bir kitlenin geleceğini büyük ölçüde sağlam temellere oturtmanız mümkün olur. Günümüzde bile gebelik öncesi sağılık kurumlarına ulaşma sıkıntısı yaşanıyor.

HEPATİT B CİDDİ BİR SAĞLIK SORUNUDUR
Ülkemiz koşullarında kalıcı bir tedavi yok. Hepatit B tedavisi dediğimiz zaman bugünkü anladığımız olayın karaciğerdeki geriye dönüşümsüz aşaması dediğimiz siroza engelleyici bir tedavidir.

Bunun için Hepatit B'yi baskılamanız lazım. İlaç tedavisi bir kez başladığınız zaman uzunca bir süre bunun devam ettirilmesi gerekiyor. Bu tedaviyi uzun süre kullanmanızın da sıkıntıları var, dolayısıyla gerçek tedavi ihtiyacı olan hastaların belirlenmesi ciddi bir problem olarak karşımızda duruyor.

İhtiyacı olmayan bir hastaya tedavi başlayacak olursanız bunun hasta açısından, ülke ekonomisi açısından ve genel sağlık açısından birçok sonuçları bulunuyor.”

Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılamaz.