Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Yazı Boyutu:

MENOPOZ YAŞINI IRK BELİRLİYOR

Menopoza girme yaşının Türk kadınları arasında Avrupa ülkelerine göre daha düşük olduğu belirtildi. Menopoza girişi etkileyen en önemli faktör ise; kalıtım ve ırk.


Türk Jinekoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Bülent Tıraş, 18 Ekim Dünya Menopoz Günü dolayısıyla şu bilgileri verdi:

“Kadınların aylık adet kanamalarının doğal yolla bitmesi ve yaklaşık 1 yıl boyunca adet görülmemesi “menopoz” olarak tanımlanıyor. Bu süre içinde yumurtalıklar kadınlık hormonları olan östrojen ve progesteron salınımını yavaşlatıyor ve bir süre sonra üretimini durduruyor.

ABD'deki kadınlar ortalama 52, Avrupa'daki kadınlar 50, Türkiye'deki kadınlar ise 46-47 yaşlarında menopoza giriyor.

.Menopoza girişi etkileyen en önemli faktörler; kalıtım ve ırk. Türk kadınları Avrupa ülkelerine göre daha erken yaşta menopoza giriyor. Bu, Türk kadının genetik yapısından kaynaklanıyor.

KADINLAR HORMON TEDAVİSİNE SICAK BAKMIYOR
Kadınlar, menopozla birlikte doğurganlığının bitmesi ve hormon tedavisine ilişkin önyargı nedeniyle, hormon tedavisine sıcak bakmıyor. Ancak bu yersiz bir korku. Alınan östrojen hormonunun meme kanseri yapacağı endişesini taşıyorlar. Bu doğru değil. 7 yıllık çalışmalar, östrojen hormonunun rahmi alınmış kadınlara tek başına verildiğinde meme kanseri oranlarında artış değil, düşme olduğunu göstermiştir. Rahmi alınmamış bir kadına ise, östrojenle birlikte bir de progestoron hormonu verildiğinde meme kanseri oranlarında bir miktar artış oluyor.”

Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılamaz.