Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Yazı Boyutu:

ÇOCUKLARI CEP’TEN UZAK TUTUN!

Cep telefonu kullanan çocuklarda beyin tümörü riskinin 5 kat arttığı açıklandı. 16 yaşın altındakiler radyasyondan daha çok etkileniyor.


İsveçli bilim adamlarının yaptığı bir araştırmada, cep telefonu kullanan çocuklarda beyin tümörü olasılığının 5 kat arttığı belirlendi. Araştırmacıların verdiği bilgiye göre, beyinleri ve sinir sistemleri hala gelişmekte olduğu için, 16 yaşın altındakiler cep telefonlarının yaydığı radyasyona daha fazla maruz kalıyorlar. Çocukların kafaları daha küçük ve kafatası kemiği daha ince olduğu için radyasyonun beyne daha kolay nüfuz ettiği düşünülüyor.

NE KADAR ERKEN, O KADAR RİSKLİ
Cep telefonu kullanmaya ne kadar erken başlanılırsa, beyin tümörü riski o kadar artıyor. Prof. Lennart Hardell uyarıyor:

“20 yaşın altında cep telefonu kullanmaya başlayanlarda, glial hücrelerden gelişen, bir çeşit merkezi sinir sistemi tümörü olan ‘glioma’ olasılığı 5 kat artıyor. Birincil beyin tümörlerinin yarısını gliomalar oluşturuyor. Evde kullanılan kablosuz telefonlar da cep telefonları kadar riskli. Bunları kullanan çocuklarda glioma riski 4 kat artıyor. 20 yaşın altında cep telefonu kullanmaya başlayanlarda iyi huylu olarak bilinen işitme siniri tümörü ‘akustik nöroma’nın gelişme riskini de 5 kat artıyor.”

Çocukların cep telefonuyla çok fazla haşır neşir olduğuna işaret eden bilim adamları, 12 yaş altındaki çocukların cep telefonunu sadece acil durumlarda kullanmaları tavsiyesinde bulundu.

New York Eyalet Üniversitesi’nden David Carpenter, cep telefonu kullanımı neticesinde gelecekte beyin kanserleri salgınıyla karşılaşılabileceğini söyledi.

Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılamaz.