Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Yazı Boyutu:

ÇOCUK SAHİBİ OLAYIM DERKEN, RİSKE GİRMEYİN!

Son zamanlarda giderek yaygınlaşan tüp bebek uygulamalarında başarı oranını arttırmak için standart embriyo sayısının arttırılması çoğul gebeliklere neden oluyor.


Ancak çoğul gebelikler özellikle tüp bebek uygulamalarında erken doğum gibi birçok riski de beraberinde getiriyor ve bazı çiftler bu riski göz ardı ediyorlar.

Erken doğum ve buna bağlı sakatlık, zeka geriliği gibi riskleri uzun yıllardır bebek isteyen anne-baba adayları görmezden geliyorlar. Tüp bebek uygulamasında, anne adayına Sağlık Bakanlığı’nın belirlediği standart dahilinde ortalama 3 embriyo transfer ediliyor. Türk Jinekoloji ve Obstetrik Derneği Başkanı ve Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bülent Tıraş çoğul gebelikle ilgili olarak aileleri uyardı: “Hastanın yaşının ileri olması gibi nedenlerle gebe kalma ihtimali azsa, embriyo sayısı arttırılabilir. Embriyo sayısını artırmak, söz konusu özel durumlarda yapılmalıdır. Ancak, ihtiyaç olmadığı halde, yalnızca gebelik ihtimalini yükseltmek amacıyla embriyo sayısını arttırmak, beraberinde önemli sorunları getirebilir. Embriyo sayısının artırılması, “çoğul gebelik” ihtimalini yükseltir. Çoğul gebelik, iki ve fazla fetusun geliştiği gebeliktir. Tüp bebek yöntemiyle nakledilen embriyo sayısı ne kadar çok olursa, rahme düşecek embriyo sayısı da artacaktır. Yani ikiz, üçüz, dördüz, hatta daha fazla sayıda fetus aynı anda gelişmeye başlayacaktır.”

ÇOĞUL GEBELİK BAŞARI DEĞİL!
Türk Neonatoloji (yeni doğan hastalıkları) Derneği Başkanı Prof. Dr. Murat Yurdakök de çoğul gebeliğin tüp bebek uygulamasında başarı olarak görülmemesi gerektiğini vurguladı:
“Anne rahmi en fazla iki bebek için uygun. Daha fazla sayı erken doğumlara, bebeklerde sakatlığa veya zeka geriliği gibi kalıcı sorunlara neden olabilir. Anne ve baba adayları, tüp bebek merkezlerinde çok iyi bilgilendirilmeli, çoğul gebeliğin riski anlatılmalıdır. Ancak, bazen uzun yıllar bebek özlemi çeken anne-baba adayları, bu riski görmezden geliyor ve tüp bebek uygulamasında normalin çok üzerinde sayıda embriyonun transferini istiyorlar. Çoğul gebelik annenin hayatını da tehlikeye atıyor. Tüp bebek uygulamalarında Sağlık Bakanlığı’nın belirlediği standartlara bağlı kalınması gerek.”

Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılamaz.