Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Yazı Boyutu:

BEBEKLİK MİRASI: UYKUSUZLUK!

İnsomni (uykusuzluk) hastalarının bazılarında, uyanıklığı sağlayan merkezler ve hormonlar bebeklikten itibaren daha aktif durumda bulunuyor.


Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Murat Aksu, erişkin bir insanın yaşamının yaklaşık üçte birini uykuda geçirdiğini söyledi:

“Bu dönem içerisinde hem beynin işlevleri hem de beynin işlevlerine bağlı olarak organizmadaki diğer sistemlerin işlevlerinde çok ciddi değişiklikler oluyor. Yani uyku sırasında hem beynimiz hem organlarımız, uyanıklıktan farklı bir şekilde çalışıyor. Dolayısıyla uyku sırasındaki bu farklılık, oluşan hastalıkların da farklı olmasına neden oluyor. Uykusuzluk insan yaşamını ciddi şekilde etkileyen bir tablodur. Son zamanlarda ortaya konan çok önemli bir gerçeklik var. Uykusuzluk dediğimiz tablo, aslında beynin uyanıklığını sağlayan merkezlerin normalden daha fazla aktif olması sonucu ortaya çıkıyor. Yani beyinde uyanıklığı sağlayan birtakım merkezler var. Bu merkezler ve bu sırada oluşan sempatik aktivite uykusuzluk çeken kişilerde daha fazla olarak ortaya çıkıyor, daha fazla aktivite gösteriyor. Bu nedenle insomni yani uykusuzluk hastalarının bazılarında şu sözü çok sık duyuyoruz; ‘Çocukluğumdan beri annem benim az uyuduğumu söyler'. Çünkü bunların bebeklikten gelişen, uyanıklığı sağlayan merkezleri, uyanıklığı sağlayan hormonları daha aktif durumda bulunmaktadır. Bu son yıllarda çok net bir şekilde ortaya kondu. Uykusuzluk tedavisi son dönemlerde çok önemli değişiklikler gösterdi, gelecek yıllarda bu hastalığın kökünden çözülmesi için kesin veriler elde edebileceğiz.”

Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılamaz.