Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Yazı Boyutu:

KORKUNÇ 2 YAŞ İÇİN ÖNERİLER

Erken ergenlik olarak da adlandırılan 2 yaş sendromu özellikle ailenin çok iyi kavraması gereken bir dönem. Gaziantep Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Metin Kılınç, bu dönemde...


Çocuklar yürümeye ve konuşmaya başladıkları dönemde bireyselliğini ve kendini keşfetmeye, sınırlarını zorlamaya başlıyor. 2 yaş sendromu 18 ay civarında başlayarak 42. aya kadar devam edebilen, çocukların genellikle olumsuz tavırlar sergilediği ve kendine söylenilenleri yapmak istemediği, isteklerini kabul ettirmek konusunda ısrarcı olduğu bir dönem.

HER İSTEDİĞİNİ YAPMAYIN!
Bebeklik döneminde sürekli annesine bağımlı olan ve bütün gereksinimleri karşılanan bebek bu dönemde kendi başına hareket etmeye başlar, meraklı ve enerjik olur, sürekli bir şeyleri keşfetmeye çalışır. Çocuklar yürümeye ve konuşmaya başladıkları dönemde bireyselliğini ve kendini  keşfetmeye, sınırlarını zorlamaya başlar. 2 yaş sendromu olarak da adlandırılan bu dönemde ebeveynlerin çocuklarına karşı doğru yaklaşım sergilemeleri büyük önem taşıyor. Çocuk bu dönemde bütün isteklerinin yerine getirilmesini ister. Bazı şeyleri ise tek başına yapmaya çalışır.

DÜNYAYI KEŞFETMESİNE YARDIM EDİN
Dünyayı keşfetmeye çalışan çocuğa yardımcı olunmalı ve soruları uygun bir dille yanıtlanmalı. Aileler bu dönemin normal olduğunu bilmeli ve öfkeli, ağlayan ve kızgın çocuğa sakin bir şekilde yaklaşmalı. Bu davranış biçimi çocuğun sağlıklı gelişimi açısından çok önemli.

NET SINIRLAR BELİRLEYİN
Ailelerin, yeni yeni yürümeye ve konuşmaya başlayan çocuğun kendi başına yapabileceklerine izin vermesi, ancak yapmaması gereken davranışlarla ilgili sınırı da net bir şekilde çizmesi gerek. Aileler çocukların yapabileceği şeyler konusunda sınırları çizdikten sonra kendi koydukları kurallara uymalı. Bu konuda çelişkiye düşmemeli.

KURALLARINIZDAN TAVİZ VERMEYİN
Çocuk ağladığı ya da öfkelendiği, sınırları zorladığı zaman bu kurallardan taviz verilmemeli. Böylelikle çocuklar hangi davranışın doğru hangisinin yanlış olduğunu çok daha iyi kavrar.
 
KENDİ BAŞINA YÜRÜMESİNE İZİN VERİN
Tabii ki kendi başına yemek yemek, üzerini tek başına giymek ve güvenli olduğu sürece kendi başına yürümek isteyen çocuğa izin verilmeli. 

 


 

Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılamaz.