Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Yazı Boyutu:

SIFIR BEDEN DOĞURGANLIĞI AZALTIYOR

Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları Anabilim Dalı’ndan Doç. Dr. Rafael Levi, aşırı kilo ve zayıflığın kısırlığa yol açan etkenlerden biri olduğunu belirterek “Genç kızlarımız sıfır beden olmaya özeniyorlar fakat bu, yumurtlama...


Açısından son derece zararlı. Adet düzeni bozulabiliyor, yumurtlama fonksiyonları zarar görebiliyor. Hanımları sıfır bedene özendirmemek gerekiyor” dedi.

İzmir Çeşme’de düzenlenen 2. Güncel Üreme Endokrinolojisi, Yardımcı Üreme Teknikleri Kongresi ve 1. Üreme Tıbbı Derneği Kongresi'nde, kısırlıkta kilo kontrolünün önemli olduğu, doğurganlığı olumsuz etkileyen faktörlere son yıllarda yaygınlaşan “sıfır beden modası”nın da katıldığı açıklandı. Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları Anabilim Dalı’ndan Doç. Dr. Rafael Levi, gebe kalmada ve kısırlıkta kilo kontrolünün önemli bir rolü olduğunu söyledi. Doç. Dr. Levi “Aşırı kilo ve zayıflık da kısırlığa yol açan etkenlerden. Genç kızlarımız sıfır beden olmaya özeniyorlar fakat bu, yumurtlama açısından son derece zararlı. Adet düzeni bozulabiliyor, yumurtlama fonksiyonları zarar görebiliyor. Hanımları sıfır bedene özendirmemek gerekiyor” dedi.

SİGARA EN BÜYÜK ENGELLERDEN BİRİ
Kongrenin başkanlığını üstlenen Ege Üniversitesi Kadın Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Erol Tavmergen de sigaranın, doğurganlığı olumsuz etkileyen faktörlerün en başında geldiğini vurguladı. Sigaranın, hem kadında hem de erkekte ciddi sıkıntılar yarattığına işaret eden Tavmergen, “Nikotinin gerek yumurta gerekse sperm hücrelerinde tahrip edici etkisi vardır ve kısırlığı tetikler. Sigara içen bir kadın, 1-4 yıl daha erken menopoza girer” dedi.

Stres faktörünün de kısırlık konusunda önemli etkenlerden biri olduğunu belirten Tavmergen, “Stres altında bulunma ve ‘Çocuğum olmayacak’ korkusu, gebe kalma oranını azaltıyor. Özellikle daha geç yaşlarda başlayan bu stres, olumsuz yönde etkiler yaparak yardımcı üreme destekleri (tüp bebek tedavileri) konusunda da kısıtlama yaratıyor” diye konuştu. 

TÜP BEBEĞE DEVLET DESTEĞİ AZALACAK
Doç. Dr. Rafael Levi, devlet desteğinin tüp bebek uygulamalarında azaltılacağını ifade etti. Üst yaş sınırının 40’tan 39’a indirilmesinin düşünüldüğünü belirterek “Eskiden alt yaş sınırı yokken şimdi 23 yaş sınırı getirilmek isteniyor. Devlet, üç denemeye kadar karşılıyorken bunu ikiye indiriyorlar. İlacın yüzde 80’ini devlet karşılayıp, yüzde 20’sini katkı payı olarak vatandaş ödüyordu. Bunun da değişeceğini düşünüyoruz. Bu uygulamalar güçlük yaratacak” dedi.

Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılamaz.