Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Yazı Boyutu:

EŞİNİZİN İÇTİĞİ SİGARA SİZİ KANSER YAPABİLİR

Erkeklerin yüzde 90'ında, kadınların ise yüzde 79'unda akciğer kanserinin nedeni sigara. İşin kötüsü siz sigara içmeseniz de eşinizin içtiği sigara sizi kanser yapabilir.


Prof. Dr. Tevfik Özlü’ye göre sigara içen erkeklerle evli kadınların akciğer kanserinden ölme riski, içmeyenlerinkine göre yüzde 20 daha fazla.

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Tevfik Özlü, sigara içen erkeklerle evli kadınların akciğer kanserinden ölme riskinin, içmeyenlerinkine göre yüzde 20 daha fazla olduğunu söyledi.

Sigara kadar kanserojen başka madde bulunmadığının altını çizen Prof. Dr. Özlü, “Kansere yol açan nedenlerin hepsini bir araya getirdiğinizde bile hepsi bir sigara etmez” dedi. Prof. Dr. Özlü, kanserin, genetik, yaş, cinsiyet gibi değiştirilemeyen, coğrafya, meslek, müzmin hastalıklar ve virüsler gibi zor değiştirilen, sigara, alkol ve beslenme gibi kolay değiştirilebilen nedenleri olduğunu ifade etti. 

BİR NEFESTE 3 MİLYAR TOZ TANECİĞİ
Prof. Dr. Özlü, bu konuda yeterli duyarlılığın olmadığını belirterek, “Kanserojen bir maddeyle ilgili bir haber duyulduğunda insanlar paniğe kapılıyor. Diğer yandan para vererek bu kadar kanser yapıcı bir maddeyi alıyorlar. Bu bir çelişkidir. Sigara dumanında onlarca kanserojen var. Sigaradan bir nefes çektiğinizde 3 milyar toz taneciğini akciğerlerinize alıyorsunuz” diye konuştu.

Sigara içen erkeklerle evli kadınların akciğer kanserinden ölüm oranlarının, içmeyenlerinkine göre yüzde 20 daha fazla olduğuna işaret eden Prof. Dr. Özlü, eşi günde 2 paket sigara içen kadınlar için riskin daha fazla olduğunu söyledi. Aynı yoğunlukta sigaraya maruz kalan kadınlarda kanser olma riskinin, erkeklere göre daha çok olduğunu hatırlatan Özlü, “Ev içi sigara dumanına maruz kalma, çocuklarda akciğer kanseri riskini ikiye katlıyor. Bu kendi çocuğunuzu kendi elinizle ateşe attığınız anlamına gelir. Bu durum, ahlaki, vicdani ve hukuki değildir” dedi.

KANSER, PARAYLA SATIN ALINABİLEN BİR HASTALIK
Prof. Dr. Tevfik Özlü, sigara içen kişilerde içmeyenlere göre akciğer kanseri görülme olasılığının 13-22, ağız içi kanseri görülme olasılığının 3-30, diş eti kanseri görülme olasılığının 5-14, dil kanseri görülme olasılığının 4-33, gırtlak kanseri görülme olasılığının 16 kat fazla olduğunu söyledi. Prof. Dr. Özlü, sigaranın kanser yapması için akciğere ulaşması gerekmediğini belirterek “Değdiği her yerde kansere neden olabilir. Sigarayı yakmayıp ağzında tutanlarda bile kanser olabilir. Tütün çiğneyenlerde ağız içi kanseri oluyor” dedi.
Oranlarının oldukça düşük olsa da sigara içmeyen kişilerde de kanser olabileceğini ifade eden Prof. Dr. Özlü, sigara içenlerin kanserden ölüm oranının, içmeyenlere göre yüzde 15-25 kat fazla olduğunu vurguladı. Erkeklerin yüzde 90'ında, kadınların ise yüzde 79'unda akciğer kanserinin nedeninin sigara olduğuna dikkati çeken Prof. Dr. Özlü, “Sigara içenlerin akciğer kanseri olma riski yüzde 1200-2000 oranında artmaktadır. Akciğer kanseri parayla satın alınabilen bir hastalıktır. 15-60 bin YTL verirseniz sizin de kanseriniz olabilir” diye konuştu.

Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılamaz.