Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Yazı Boyutu:

YAPAY RENKLENDİRİCİ ÇOCUKTA ZEKA DÜŞÜRÜYOR!

Çocuklar tarafından yaygın olarak tüketilen şekerlemelerde kullanılan ve kurşun kadar zararlı bulunan katkı maddeleri IQ seviyesini 5,5 puan düşürüyor. İngiltere’de yapılan araştırmaya göre, Türkiye’de de bazı şekerlemelerde bu maddeler kullanılıyor.


İngiltere’de yapılan bir araştırma, çoğunlukla şekerlemelerde kullanılan katkı maddelerinin çocukların beynine benzinde bulunan kurşun kadar zarar verdiğini ortaya koydu.

Southampton Ünversitesi tarafından yapılan araştırmaya göre yiyeceklerde bulunan yapay renklendiriciler ve katkı maddeleri, çocukların IQ seviyesini yaklaşık 5,5 puan düşürüyor. Bu oran, normal benzinin içerdiği kurşunun beyne verdiği zarara yakın bir rakam. Kurşunun kullanımı 2004 yılında yasaklanmışken, bu katkı maddelerinin üretimi ve satışına devam ediliyor.

YASAKLANMASI İÇİN ÇALIŞILIYOR
Bilim insanları, E110 ve E102 maddelerinin çocuklarda sinir krizleri gibi davranış bozukluklarına yol açtığını tespit ettiler. İngiliz Gıda Standartları Bürosu’nun karşıladığı 1,5 milyon dolarlık bütçe ile yürütülen çalışmada, 7 ayrı katkı maddesinin yerine doğal renklendiricilerin kullanılması tavsiye edildi.

Bunun üzerine Gıda Standartları Bürosu, gelecek yılın sonuna kadar bu katkı maddelerinin 6’sının yasaklanması için gıda üreticileri ile görüşmelere başladı. Çoğunlukla gazlı içeceklerde kullanılan E211 maddesi içinse araştırmalar devam ediyor. Gelecek hafta toplanacak olan komisyon da gerekli düzenlemelerin yapılması için Sağlık Bakanlığı’na resmi tavsiyesini bildirecek.

HANGİ MADDELER ZARARLI?
* Tartrazin (E102)
* Kuinolin Sarısı (E104)
* Günbatımı Sarısı (E110)
* Carmoisine (E122)
* Ponceau 4R (E124)
* Allura Kırmızı (E129)
* Sodium Benzoate (E211)

Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılamaz.