Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Yazı Boyutu:

MİRASINIZ SPERM HASARI OLMASIN

Babalar çocuklarına iyi bir miras bırakmayı düşünedursun çevresel toksinlerin yol açtığı sperm hasarlarının sonraki kuşaklara geçme oranının yüksek olduğu ortaya çıktı. Fazla alkol ve sigara tüketen babalar ise torunlarına bile zarar verebiliyorlar.


Çevresel toksinlerin yol açtığı sperm hasarının, çocuklara aktarılabildiği ve gelecek nesilleri etkileyebildiği ortaya çıktı. Amerikan BilimGeliştirme Derneği’ne sunulan çalışmaya göre, farelerde yapılan deneyler, tarımda kullanılan kimyasallara maruz kalınmasıyla ortaya çıkan sperm hasarının 4 nesil sonrasına aktarıldığını ortaya çıkardı.

Bilim insanları, çok fazla sigara ve alkol kullanan babaların, sadece kendilerine değil çocuklarına da zarar verdiklerinin farkında olmaları gerektiğini belirttiler. Çalışmada, babanın sağlığının, gelecek nesillerin sağlığında düşünülenden daha büyük rol oynadığı ortaya konuldu.

Moskova Idaho Üniversitesi’nden bir grup araştırmacı, mantar öldürücü tarım ilacı vinclozolinin fare embriyonları üzerindeki etkilerini inceledi. İnsanlardaki prostat kanseriyle benzer biçimi de dahil sperm hücrelerinde değişimlere yol açan bu kimyasala maruz kalan farelerde prostat büyümesi, hasarı, kısırlık ve böbrek sorunlarının belirtileri görüldü. Çalışmada, ortaya çıkan sperm hasarının hayvanlarda 4 kuşakta da korunduğu ortaya konuldu.

Farelerin çok üst düzeyde vinclozolin’e maruz kaldığı belirtilen araştırmada, toksinlerin spermde bir kere hasara yol açtıktan sonra sonraki kuşaklara geçebildiğini gösterdiğini belirttiler. ABD ve İngiltere'deki çalışmalara göre de, çok fazla alkol ve sigara tüketimi sperm hücrelerinin DNA'sında değişime yol açıyor. Bir kere sperm hücresi DNA'sının hasar görmesinden sonra ise onarım sağlayacak bir mekanizma bulunmuyor.


Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılamaz.