Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Yazı Boyutu:

“DERS ÇALIŞ” BASKISI İŞE YARAMIYOR

Bir sınavdan diğer sınava koşan çocuk, yaşıtlarıyla yarışır durumda hissederek yoğun sınav kaygısı taşıyor. Bu süreçte çocuğa yapılan ''Ders çalış” baskısı da kaygıyı artırarak, verimliliği düşürüyor.


Uzmanlar, çok çalışmanın değil planlı çalışmanın başarı getireceğini vurguluyor.

Milli Prodüktivite Merkezince (MPM), ilköğretim öğrenciler arasında yapılan araştırmaya göre çocuk üzerindeki ders çalışma baskısı verimliliği düşürüyor. ''Zaman Yönetimi'' konulu araştırma 4, 5 ve 6.sınıfta okuyan 96 öğrenci, ilgili öğretmenler ve 46 veli üzerinde yapıldı.

Başarıya ulaşmada zaman kavramının vurgulandığı araştırmada, çocukların “bir sınavdan diğer sınava koşar” hale gelmesi, çocuğun yaşıtlarıyla yarışır durumda olması sonucunu doğuruyor ve yoğun sınav kaygısına yol açıyor. Bu süreçte çocuğa yapılan “Ders çalış” baskısı da kaygıyı artırarak, verimliliği düşürüyor.

ÇOK ÇALIŞMA YERİNE, PLANLI ÇALIŞMA
Araştırma sonuçlarında, zamanı yöneterek başarıya ulaşmak için öğrenci ve velilere de bazı tavsiyelerde bulunuldu. Amaç, hedef ve öncelikler belirleyerek, plan yaparak, kişisel gelişime zaman ayırarak başarıya ulaşılacağını belirtilen araştırmada, “çok çalışmanın” değil “planlı çalışmanın” başarı getireceğine dikkat çekildi.

Erteleme alışkanlığından vazgeçerek, her gün yarım saat ders çalışan öğrencilerin daha başarılı olduğu vurgulanarak, çocukların arkadaşlarına da zaman ayırmalarını ve başarılı olma konusunda kendilerine güvenmeleri gerektiği belirtildi.

Araştırma sonuçlarında, çocuğun motivasyonunda en önemli faktörün anne baba takdiri olduğu, velinin çocuğa ders tekrarı ve planlı çalışma konusunda yardımcı olmaları önerildi.
Velilere, okulla sıkı işbirliği yapmaları çağrısında da bulunularak, televizyon programların seçimi ve bilgisayar kullanımı konusunda da dikkatli olunması istendi.


Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılamaz.