Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Yazı Boyutu:

YILDA 5 BİN BEBEK AÇIK OMURİLİKLE DOĞUYOR

Ülkemizdeki her bin bebekten 3’ü, omurilik açıklığı anlamına gelen Spina Bifida hastası olarak doğuyor. Sık görülen doğumsal bir anomali olan Spina Bifida’yı önlemek için anne adayının folik asit alması gerekiyor.


Türkiye’de her yıl yaklaşık 5 bin bebeğin “açık omurilik” anlamına gelen “Spina Bifida” hastalığıyla dünyaya geldiği açıklandı. Spina Bifida Derneği Genel Başkanı Nurdan Anlı, Spina Bifida’nın, “açık omurilikten çıkan sinirlerin çalışamaz hale gelmesiyle oluşan doğumsal bir rahatsızlık” olduğunu söyledi.

En sık görülen doğumsal anomalilerden birisi olan omurilik açıklığı hamileliğin ilk 16 ile 25 gününde meydana geliyor. Doğum öncesi gelişen ve insanın tüm yaşamını etkileyen hastalık, Türkiye’de yaygın olmasına rağmen yeterince tanınmıyor.


HER BİN BEBEKTEN 3’ÜNDE GÖRÜLÜYOR
Spina Bifida Derneği Genel Başkanı Nurdan Anlı, yaptığı açıklamada, gelişmiş ülkelerde bu hastalığın görülme sıklığının binde 1-2 olduğunu, Türkiye’de bu oranın çok daha yüksek olduğunu tahmin ettiklerini belirtti. Anlı “Türkiye’de doğan her bin bebekten 3’ünde adını belki hiç duymadığınız bir hastalık olan Spida Bifida görülüyor. Bu oran doğuya doğru gittikçe artmaktadır. Bu demektir ki; ülkemizde her yıl yaklaşık 5 bin bebek Spina Bifidalı doğmaktadır. Hamile kalan bütün kadınların, Spina Bifidalı çocuk doğurma riski vardır. Hangi kadının bebeğinin bu hastalıktan etkileneceğini tahmin etmek çok güçtür. Bununla birlikte bilinen bazı risk faktörleri vardır. Bunlar, daha önce Spina Bifida’dan etkilenmiş bebeği olan veya kendisi Spina Bifidalı olanlar, anne ya da babanın ailesinde Spina Bifida olanlar, şeker hastalığı olanlar, epilepsi tedavisi görenler, aşırı şişman olanlar, 35 yaşın üstünde doğum yapanlar, hamileliğin ilk dönemlerinde aşırı sıcağa maruz kalanlar..."

FOLİK ASİT ŞART
Spina Bifida’nın hamilelik döneminde teşhis edilebilecek bir hastalık olduğuna dikkati çeken Anlı, hamileliğin 16. ve 18. haftalarında AFP denilen kan testi ve ayrıntılı ultrason incelemesinin önemini vurguladı. Anlı, başta Spina Bifida olmak üzere doğumsal sakatlıkların kökeninde yatan en yaygın nedenlerden birinin “yetersiz beslenme ve vitamin eksikliği” olduğunu dile getirerek, “Spina Bifida, gebe kalmadan en az 3 ay önce ve gebeliğin ilk aylarında folik asit alınması ile önemli ölçüde önlenebilir” dedi.

Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılamaz.