Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Yazı Boyutu:

BEBEĞİNİZİN UYKUSU KABUSA DÖNÜŞMESİN

Bebeklerin, doğduklarında uyku problemi yaşadıkları sır değil. Ancak bu, ileriki yaşlarda da devam edebilir. Peki, nasıl başa çıkacaksınız?


Yeni bir araştırma, yatağa yatma zamanında görülen problemlerin ve gece uyanmaların tedavisinde, davranış terapisinin oldukça etkili olduğunu gösteriyor. Sleep dergisinde Amerika Uyku Bozuklukları Birliği’nin (AASM) yönetimi altında, 2 bin 500 bebek ve küçük çocuklar üzerinde yapılmış 52 çalışmaya yer verildi. Philadelphia’da St. Joseph’s Üniversitesi’nden Jodi A. Mindell: “Sonuçlar gösteriyor ki davranış terapileri bebeklerin ve küçük çocukların yatma zamanı problemlerinin ve gece uyanmalarının tedavisinde güvenilir ve devamlı bir netice sağlamıştır” dedi. Bu çalışmaya göre, yatma zamanı sorunları olan ve gece uyanan bebeklerin ve çocukların  yüzde 94’ünde davranış terapisi sonucunda önemli gelişmeler gözlemlendi. Çocukların yaklaşık  yüzde 82’si tedaviden fayda gördü ve büyük bir kısmında üç-altı ay boyunca tedavi sonuçları devamlılık gösterdi. Mindell, daha önce yapılan çalışmalara göre çocukların  yüzde 20-30’unda yatma zamanı ve gece uyanma sorunları olduğunu belirtti.

UYUMA ZORLUĞU
Uyuma zorluğu çocuklarda sıkça karşılaşılan bir sorun. Çocukların dörtte birinin uyuma zorluğu çektiği tahmin ediliyor. Bazıları daha bebeklikten itibaren bu sorunu yaşarken, bazıları daha sonra, bazıları da diş çıkarma esnasında, ya da bir hastalığın ardından eski rutine geri dönemediklerinde yaşarlar.

Araştırmalar 9 aylık çocukların yüzde 22’sinin, 1-2 yaş arasındaki çocukların yüzde 15 ila 20’sinin ve 3 ve üzeri yaştaki çocukların yüzde 16’sının uyku problemi,
9 aylık çocukların yüzde 42’sinin, 1-2 yaş arasındaki çocukların yüzde 20 ila 26’sının ve 3 ve üzeri yaştaki çocukların yüzde 14’ünün uykularında sık uyanma problemi yaşadığını gösteriyor.

Bebeklerin hemen hepsi dünyaya geldiklerinde düzensiz bir şekilde uyuyor ve anne-babalar böyle bir durumu baştan beklediklerinden buna hazırlıklılar. Ancak ilk 6 aydan sonra, yeni problemler başlıyor. Örneğin; daha önce sorunsuz uyuyan çocukların yüzde 50'sinde, gece uykusunda uyanma problemi görülebiliyor.


HANGİ ÇOCUK NE KADAR UYUMALI?
Uzmanların, çocukların uykuda geçirmelerini tavsiye ettikleri süre:
Bebekler (3-11 aylık): gece 14-15 saat;
Küçük çocuklar: 12-14 saat;
Okul öncesi: 11-13 saat
Okul çağında: 10-11 saat.

Bu rakamların ortalama rakamlar olduğu unutulmamalı. Elbette her çocukta kendine özgü farklılıklar görülebilir.


İYİ BİR UYKU İÇİN ÖNERİLER
Peki, çocukların daha iyi uyumaları için nelere dikkat edilmeli?

• Tutarlı bir yatma programınız olsun. Her gece 10-30 dakikanızı çocuğunuzun uyumasına yardımcı olmak için ayırın.
• Yatma zamanı için dinlendirici bir hazırlık yapın.
• Yatma zamanı çocuğunuzla birlikte vakit geçirin. Televizyon, bilgisayar veya video oyunlarına o saatlerde izin vermeyin.
• Bebekleri kucakta, sallayarak, biberonla beslenirken veya emzirirken uyutmayın.
• Yatma zamanı çocuklarınızın kafein içeren yiyeceklerden ve içeceklerden uzak durmasına dikkat edin. Mümkünse, çocuklarınıza yatmalarına yakın ilaç (dekonjestanlar ve öksürük ilaçları) vermeyin, bu ilaçların çocuklarda uyarıcı özelliği vardır.

Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılamaz.