Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Yazı Boyutu:

AKRABA EVLİLİĞİ SAKAT DOĞUM RİSKİNİ ARTTIRIYOR!

Ülkemizde akraba evliliklerine bir türlü dur denilemiyor. Bu da her yıl yüzlerce çocuğun hasta ve sakat olarak dünyaya gelmesine yol açıyor. Prof. Dr. Himmet Karazeybek, “Normal doğumlarda bebeğin doğma ihtimali yüzde 1 iken...


Akraba evliliğinden olan çocuklarda bu risk 4 katına, bazı durumlarda da 20 katına çıkıyor” diyerek aileleri uyardı.
 

Akraba evliliği sonucu doğan bebeklerin özürlü olma olasılığının, normal evliliklere göre yüzde 10 daha fazla olduğu ortaya çıktı. Harran Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Hastalıkları ve Sağlığı Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Himmet Karazeybek, Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde genellikle aile üyelerini bir arada tutmak amacıyla gerçekleştirilen akraba evliliklerinin, birçok sorunu beraberinde getirdiğini söyledi. Harran Üniversitesi Çocuk Kliniği’ne her yıl yüzlerce sakat ve özürlü bebeğin, gözü yaşlı aileleri tarafından getirildiğini ifade eden Karazeybek, bazı ailelerde birden fazla sakat çocuk bulunduğunu ve bu durumun gizlendiğini kaydetti.

Özürlü ve sakat çocukların bakımının genellikle annelere bırakıldığını, hatta bazı babaların “Sakat çocuk doğurdun” diye eşini suçladığına dikkati çeken Karazeybek, “Hekim olarak çoğu zaman, anne ve babaları sakat doğumların akraba evliliğinden kaynaklandığına ve bazı rahatsızlıkların tedavisinin mümkün olmadığına inandıramıyoruz. Oysa, takdiri ilahinin tecellisi genlerle oluyor. Bunu ailelere anlatmaya ve akraba evliliklerinin zararları konusunda bilgilendirmeye çalışıyoruz” dedi.


ANOMALİ DOĞUMLAR
Himmet Karazeybek, akraba evliliği yapmış çiftlerin çocuklarında yarık damak ve yarık dudak, beyin yokluğu veya anormalliği, bel kemiğinin yanlış oluşumu şeklinde ağır anomaliler görülebildiğini belirtti. Bazı çocuklarda ise görünüşte hiçbir sakatlık olmadığı halde hayatın ilk 4 haftası içerisinde endokrin, hematolojik ve metabolizma bozukluğu gibi fenilketonüri, galaktozemi, talasemi, fruktozemi, dallı zincirli aminoasit metabolizma bozukluğu olarak adlandırılan ve ağır beyin hasarına yol açan çeşiti hastalıkların ortaya çıktığını anlatan Karazeybek, bu hastalıklardan kalp anomalileri ve yarık damak gibi çok azının tedavisinin mümkün olduğuna işaret etti.


GENETİK DANIŞMA ŞART

Özellikle zeka geriliğine yol açan anormal doğumların tedavisinin mümkün olmadığını dile getiren Karazeybek, şunları söyledi: “Normal doğumlarda bebeğin sakat doğma ihtimali yüzde 1 iken, akraba evliliğinden olan çocuklarda bu risk en az 4 kat, bazı hastalıklarda ise 20 kata kadar artış gösterebiliyor. Akraba evliliği sonucu doğan bebeklerin özürlü olma olasılığı, normal evliliklere göre yüzde 10 daha fazladır. Doğuştan anormalliklerin en önemli sebebi akraba evliliğidir. Güneydoğu'da evli çiftlerin yaklaşık yüzde 35-40'ı amca çocuğu veya teyze çocuğuyla evlidir. Bu nedenle bölgede sakat ve zeka özürlü doğan çocuk sayısı dünya ortalamasının çok çok üzerindedir. Üstelik, hiç bir semavi dinde akraba evliliği önerilmez. Halkımız, özellikle eğitimsiz anne ve babalar, kendi kızlarını ve oğullarını, bile bile ve bazen de töresel nedenlerle akraba evliliğine zorlamaktalar. Akraba evliliği yapmış ve özürlü çocuğu bulunan çiftlere hamilelikten önce “genetik danışma” adı verilen muayeneden geçmelerini tavsiye ediyoruz.”

Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılamaz.