Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Yazı Boyutu:

ELMA VE PEYNİR, ÇOCUKLARDA ÇÜRÜĞÜ ENGELLİYOR!

Elma ve peynir yemeklerin sonunda tüketildiği taktirde, ağızdaki asit düzeyini azaltıyor.


Zamanlarının büyük bölümünü okulda geçiren öğrencilerin, yemek düzeni de okul hayatıyla birlikte önemli ölçüde ailelerin kontrolünden çıkıyor. Oysa düzenli ve doğru beslenme, çocukların hem okulda başarıları, hem de sağlıklarını koruyabilmeleri için büyük önem taşıyor. Örneğin okul kantinlerindeki abur cubur ve hazır yiyecekler dişlerde çürük riskini artırıyor. Diş Hekimi Neşve Kayabaşoğlu, çürükten korunmak için velilere, minik öğrencilerin beslenme çantalarına peynir, elma gibi sert kabuklu meyveler ve kabuklu kuruyemiş koymalarını öneriyor.

2000’li yıllar, Türkiye’de, yüzde 90’lara varan oranda “çürük” bir nesil ortaya çıkarırken, çocuklarda çürük oranının bu kadar yüksek bir düzeye ulaşmasında,  beslenme kültüründeki değişimin büyük payı bulunuyor. Çürük oluşumunu önlemede diş fırçalama kadar beslenme de büyük önem taşıyor. Çocuğunuzun beslenme alışkanlıklarında yapacağınız birkaç küçük değişiklikle, diş çürüklerinden koruyabilirsiniz.

Beslenme çantalarına elma ve peynir koyun. Yapılan araştırmalar yemekten hemen sonra yenilen elma veya peynirin ağız ortamındaki asit düzeyini azalttığını ve bu sayede çürük oluşumunu engellediğini göstermektedir. Öğrencilerin beslenme çantasında bulunması gereken diğer yiyecekler ise kuruyemiş ve sert kabuklu meyveler... Onları, meyveleri ısırarak ve kabuklu şekilde tüketmeye alıştırmalıyız. Sert kabuklu meyveler çocukların dişlerinin doğal olarak temizlenmesini sağlayacaktır.

AĞIZDA YEMEK BEKLETMEK ÇÜRÜĞE NEDEN OLUYOR!
Beslenme ile birlikte çocukların su tüketimi de önem taşıyor. Çocukların yemekten sonra su içmeyi alışkanlık haline getirmesi, dişler arasında ve yanak içlerinde yemek birikmesini önlüyor. Ebeveynlerin, çocukların ağzında yemek bekletmesine izin vermemeleri ve böyle alışkanlıkları varsa mutlaka bunu değiştirmek için uyarıda bulunmalarını da önemli diğer bir konu. Çünkü besin ve diş yüzeylerinin temas süresinin artması, çürük oluşumundaki etkili faktörlerden biri.

DİŞ FIRÇALAMA ZAMANLARI
Çocuklara diş fırçalama alışkanlığı kazandırmak ise, yaşam boyu sağlıkları için bir zorunluluk. Çocuğun yaşı ne olursa olsun mutlaka günde en az iki kere diş fırçalamalılar. Diş fırçalama için en uygun zaman sabah kahvaltıdan sonra ve gece yatmadan öncedir.

Çocuğunuz kahvaltısını okulda yapıyorsa, mutlaka evden çıkmadan önce dişlerini fırçalamasına önem gösterin. Tüm gece boyunca dişlerinin üzerinde oluşan plağı böylece yok etmiş ve kahvaltıda yediği besinlerin diş yüzeyine rahatlıkla yapışabilmesini önlemiş olursunuz. Çocuğunuzun beslenme çantasına mutlaka diş fırçası ve diş macunu koyun. Gittiği okulda diş fırçalamasına, genel hijyen kaygısı ile izin verilmiyorsa,  çocuklarınıza yemek sonrasında ağızlarını çalkalatmalarını ya da su içirmelerini öğretmenlerinden isteyebilirsiniz.

Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılamaz.