Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Yazı Boyutu:

HER GÜN İKİ BARDAK SÜT İÇİN!

Kanserin önlenmesinde doğru beslenme önemli bir rol oynuyor. Kanser oluşumunun yüzde 30’unun yanlış beslenme alışkanlıkları ve çevre, çeşitli kimyasallar, sigara gibi dış faktörlerden kaynaklandığını ifade eden...


Diyetisyen Aysen Arıcan düzenli süt tüketiminin kanser riskini azaltacağını ifade etti.


Diyetisyen Aysen Arıcan kansere karşı dengeli beslenmede sütün vazgeçilmez bir unsur olduğunu, günde iki bardak süt tüketiminin özellikle bağırsak kanseri riskini azaltacağını kaydetti.


Beslenme konusunda yapılan hatalar, yetersiz ve dengesiz beslenme pek çok hastalığın önemli nedenlerinden biri olarak öne çıkıyor. Uzmanlar, kanser oluşumlarının yüzde 30’unda çevre, çeşitli kimyasallar, sigara gibi dış faktörlerin yanı sıra yanlış beslenme alışkanlıklarının da ağırlıklı bir rol oynadığını ifade ediyorlar. Son dönemde yapılan bilimsel çalışmalarda, kalsiyum alımının bazı kanser türlerinde riski azaltıcı rolü olduğu saptandı.


SÜT-KANSER İLİŞKİSİ
Yapılan bilimsel araştırmaların süt tüketimi ile prostat kanseri, barsak kanserleri, rahim kanseri, mesane kanseri gibi toplumda sık görülen kanser türleri arasında doğrudan bir ilişki olduğunu ortaya koyduğunu belirten Arıcan şunları söyledi:

“Süt, başta kalsiyum olmak üzere, içerdiği protein, fosfor, B grubu vitaminleri, sfingolipitler ve diğer bileşikleri sayesinde kanser oluşumunu engelleyebiliyor. Sütün yüzde 87,5’u su, yüzde 3,5’u ise mineraldir. İçerdiği minerallerin kanser oluşumunu engellediğine dair önemli çalışmalar mevcuttur. Süt barsak kanserini önlemeye özellikle yardımcı oluyor. Yapılan bir çalışmada günde 2 bardak süt içen bireylerde barsak kanserlerine pek rastlanmadığı ortaya konulmuştur.”

KALSİYUM ALIMI VE…
Vücuda kalsiyum alımının, kalın bağırsak kanserine yol açan tümörlerin oluşumunu önleyebileceği, Amerikan Ulusal Kanser Enstitüsü’nün tarama merkezlerinde bir grup araştırmacı tarafından yürütülen çalışmayla bilimsel olarak kanıtlandı. Toplam 10 araştırmacıdan oluşan bir ekip, tarama merkezlerinde kalın bağırsaklarında tümör tespit edilen 3696 kişinin beslenme alışkanlıklarıyla, tümör tespit edilmeyen 34817 kişinin beslenme alışkanlıklarını karşılaştırdı. Çalışma sonucunda kalsiyumun, safra ve yağ asitlerini birbirine yapıştırarak, bunların kalın bağırsak çeperine yerleşmesini ve hücre yapılarında bozulmalara yol açmasını engellediği tespit edildi. Bu çalışmanın sonuçları kendi alanında en ciddi ve bilimsel yayınlardan biri olan American Journal of Clinical Nutrition’da (Amerikan Klinik Beslenme Dergisi) yayınlandı.

TÜRKİYE’DE GÖRÜLEN KANSER TÜRLERİ
Kanser, organizmada bilinmeyen bir sebeple hücreleri kontrolsüz bir şekilde büyüyen kötü huylu tümörlerin oluşması sonucu ortaya çıkıyor. Kontrolden çıkan hücreler sürekli çoğalırken bir taraftan da vücutta yayılmaya başlıyor ve durmadan çoğalarak vücudun herhangi bir bölgesinde düzensiz kitleler oluşturuyorlar.
 
Ülkemizde görülen kanser türleri de bölgelere göre değişiklik gösterebiliyor. Marmara Bölgesi’nde akciğer ve bronş, Akdeniz Bölgesi’nde cilt, Doğu Anadolu Bölgesi’nde sindirim sistemi ve mide, Karadeniz ve İç Anadolu Bölgelerinde akciğer, Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde ise akciğer ve cilt kanserleri en sık görülen kanser türleri olarak öne çıkıyor.

Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılamaz.