Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Yazı Boyutu:

ANKSİYETE TEDAVİ EDİLMEZSE...

ABD Pittsburgh Üniversitesi ve Harvard Halk Sağlığı Okulu’nun yürüttüğü ve ünlü bilimsel tıp dergisi Stroke’un son sayısında yayınlanan araştırma, uzun süreli yüksek anksiyete seviyelerinin felç riskini arttırdığını ortaya koydu.


Tedavi edilmeyen kaygı, gerilim ve korku durumu (kronik anksiyete) kalp damar, hafıza, mide hatta felce varan hastalıklara yol açıyor. Her 10 kişiden birinde endişe, kaygı, korku, gerilim ve sıkıntı hali olarak ifade edilen anksiyete tedavi edilmezse felç olma riskini yüzde 33 artırıyor. Ancak hastaların çoğu bunun bir rahatsızlık olduğunun ve tedavi edilmesi gerektiğinin farkında olmadığı için onları kalp damar hastalıkları ve felç gibi sıkıntılı rahatsızlıklar bekliyor.

Araştırma süresince daha önce hiç felç geçirmemiş, yaşları 24 ile 70 arasında değişen 6 bini aşkın kişiyle çalışıldı. Katılımcılar, anksiyete seviyelerini ölçen ölçeklerle 22 yıl boyunca izlendi. Araştırmada yüksek anksiyete seviyesine sahip kişilerde felç olma olasılığının yüzde 33 daha fazla olduğu belirlendi.

ANKSİYETE’NİN BELİRTİLERİ
Titreme, kalp çarpıntısı, göğüste sıkışma hissi, karın ağrısı, baş dönmesi, ağızda kuruluk gibi fiziksel belirtileri olan anksiyete aynı zamanda ölüm korkusu, çaresizlik duygusu, unutkanlık, dalgınlık gibi psikolojik belirtilerle de ortaya çıkabiliyor. Ayrıca davranışsal olarak da huzursuz bir şekilde hareket hali, sürekli bacakları sallamak, korku veren durumlardan kaçınma olarak baş gösterebiliyor.

KADINLARDA 2 KAT FAZLA GÖRÜLÜYOR
Günümüzde anksiyete, kadınlarda erkeklere oranla 2 kat daha fazla görülüyor. Kadınların, genel olarak küçük yaştan itibaren şiddete, travmalara, hormonal değişikliklere, gebelik, doğum, kısırlık gibi zorlayıcı etkenlere daha fazla maruz kalmaları anksiyetenin kadınlarda daha fazla görünmesine neden oluyor.

Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılamaz.