Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Yazı Boyutu:

GAZLI İÇECEK DAVRANIŞ BOZUKLUĞU SEBEBİ!

Gazlı içecek tüketiminin, küçük çocuklarda davranış bozukluklarına neden olduğu belirlendi.


Araştırmayı yöneten Columbia Üniversitesi Mailman Halk Sağlığı Akademisi'nden Shakira Suglia, ABD'de 20 büyük kentte 3 binden fazla 5 yaşındaki çocuk ve ailelerinin katılımıyla yapılan çalışmada çocukların gazlı içecek tüketimi ile davranış bozuklukları arasındaki ilişkiyi inceledi ve gazlı içecek tüketiminin, küçük çocuklarda davranış bozukluklarına neden olduğu belirlendi.

"Journal of Pediatrics" dergisinde yayımlanan araştırma, günlük olarak gazlı içecek tüketen çocuklarda saldırganlık, içine kapanıklık ve dikkat eksikliği gibi sorunlara daha sık rastlandığını ortaya çıkardı.

Araştırmacılar, annelerden çocuklarının günde ne kadar gazlı içecek tükettiğini yazmalarını ve çalışmanın devam ettiği 2 aylık süre içinde çocuklarında gözlemledikleri saldırganlık, içe dönüklük ve dikkat sorunlarıyla ilgili belirtileri not almalarını istedi.

Çalışmanın sonunda yapılan analizler, çocukların yüzde 43'ünün günde en az bir kutu, yüzde 4'ünün ise günde 4 kutu ya da daha fazla gazlı içecek tükettiğini gösterdi. Analizler, gazlı içecek tüketimi arttıkça saldırgan davranışların da daha sık görüldüğünü ortaya çıkarttı.

Araştırma, günde 4 kutu ya da daha fazla gazlı içecek tüketen çocuklar arasında içe dönüklük ve dikkat eksikliği sorunlarına da daha fazla rastlandığını gösterdi.

Gazlı içeceklerin yapımında kullanılan kafein ve şeker gibi maddeler, küçük çocuklarda obezite gibi sağlık sorunlarına ek olarak davranış bozukluklarına da neden olduğu uyarısında bulundu.

Daha önce yapılan araştırmalarda gazlı içecek tüketiminin, 13-19 yaşları arasındaki gençlerde de benzeri sorunlara yol açtığı bulunmuştu.

Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılamaz.