Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Yazı Boyutu:

OKUL ZAMANI YAKLAŞIRKEN, ÇOCUĞU HAZIRLAMAK GEREK!

Okulların açılma zamanı yaklaşırken, hem yeni eğitim-öğretim döneminin temposuna hazırlamak hem de tatilin son günlerini keyifli geçirmelerini sağlamak isteyen ailelere Uzman Psikolojik Danışman Belin Güner Nas’ın önerileri var.


Yaz tatilinde çocuklarını Eylül’deki yeni eğitim-öğretim döneminin temposuna hazırlamak ama bir yandan da onların tatil haklarını elinden almak istemeyen aileler için uzmanlar, “Çocuğunuza hem sıkılmadan ders çalışabileceği, okuyabileceği bir yandan da oynayabileceği günlük rutin oluşturun, önerisinde bulunuyorlar.

Fakat, dikkat edin bu rutini oluştururken önceliğiniz çocuklarınızın farklılıklarını kabul etmek olsun. Rutin oluşturulurken tüm anne-babaların çocuklarının farklılıklarını kabul etmesi ve çocuklarına bu bakış açısıyla yaklaşması gerektiğine dikkat çeken uzmanlara göre, anneanne ya da babaannesinin, dedesinin evinde yaz tatilini geçiren çocuklara yapılacak, “Burası anneannenin evi ve burada onun uygun gördüğü bir düzen var. Evimizde döndüğümüzde yine bizim evin kuralları geçerli olacak” uyarısı da bu rutinin bir parçası olmalı.

Okulların açılmasına kadar geçecek sürede çocuklarına hem dinlenme ve tatil fırsatı vermek, hem de bu süre içinde onlara öğrendiklerini unutturmamak önemli. Bunun için de hayatın her alanında olduğu gibi yaz tatilinde de rutin oluşturmak gerekiyor. Bu rutini oluştururken ise, çocuğun neler yapmaktan hoşlandığı, hangi etkinliklere ilgisinin olduğu ve neleri yapmakta zorlandığı gibi konuları belirlemekle işe başlanabilir.

DERS PROGRAMI HAZIRLAYIN!
Her erkek çocuğun futbol dahisi olamayacağı, her kız çocuğunun da tatilini kitaplarını başında geçiremeyeceği gerçeğini kabul edin. Okulların kapanmasından bugüne kadar geçen süreyi de bir kenara bırakın. Bu dönem içinde yapılmamış ödevler, çözülmemiş testler, okunmamış kitaplar ya da yapılmamış spor aktivitelerin hepsini kalan zamana sıkıştırmak çocuğu daha da sıkmaktan başka bir işe yaramaz. İşe, çocuğun okuldan ruhsal olarak da kopmaması ve öğrendiklerini unutmaması için bir ders programı hazırlayarak başlayabilirsiniz.

OKULA HAZIRLANIRKEN BUNLARA DİKKAT!
- Çocuğunuza günde 1-1,5 saati geçmeyecek bir ders programı hazırlayın. Özellikle öğleden önce yapılan çalışmalar çocuğunuzun zihni açık olduğundan daha faydalı olacaktır.
- Programın en önemli kısmını okumaya ayırın. Okuldan verilen tatil okuma kitaplarının yanı sıra yine çocuğunuzun hoşuna gidebilecek, ilgisini çekecek kitapları da programına dahil edin ve okuma zamanını çocuğunuzun isteği dışında arttırmayın.
- Programına akademik eksikliklerini gidermeye yönelik bir sonraki yılın matematik problemlerini çözme gibi ona artılar kazandıracak çalışmalar ekleyin.
- Okuldan verilen yaz ödevlerini programı içinde farklı gün ve saat dilimlerine yayın.
- Çocuklar en iyi sokakta öğrenir. Saklambaç oynar, saklanır, kovalanır, kuşların peşinden koşar, doğayla iç içe olur. Taşla, toprakla, kumla oynar. Diğer çocuklarla doğal ortamda beraber olur. Bu sayede çıkan anlaşmazlıkları, bir öğretmenin ya da yetişkinin araya girmesiyle değil de doğal yollardan çözer. Bu sayede keşfeder, öğrenir, rahatlar. Bu yüzden çocuklarınızı TV izleme, bilgisayar oyunlarıyla oyalanma gibi aktiviteler yerine sokakta oynamaya teşvik edin.
- Çocuğunuzu bir spor dalına yönlendirin ya da yaptığı bir spor varsa geliştirmesi için imkan tanıyın.

Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılamaz.