Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Yazı Boyutu:

SİGARA ANNE KARNINDA GELİŞİM GERİLİĞİ (IUGG) NEDENi!

Hamilelik bir kadının hayatındaki en önemli dönemlerden biri olmakla birlikte son derece doğal ve normal bir süreçtir. Ancak bazı alışkanlıklar hamilelik dönemini hem anne hem de bebek için riskli hale getirebilir.


Bunlardan biri de bebeklerde gelişim geriliğine yol açan sigara alışkanlığı. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Senai Aksoy, sigara kullanımının anne karnındaki bebeği nasıl etkilediğini anlattı.

Anne karnında bebeğin gelişme geriliği göstermesi İntrauterin (rahim içi) gelişme geriliği (IUGG) olarak adlandırılır ve bebeğin (fetüs) standart ağırlığın yüzde 10 altında bulunduğu durumdur. Ancak bazı bebekler herhangi bir gelişme geriliği olmadığı halde yapısal olarak küçük fetüslerdir. Bu nedenle standart ağırlığın altında olan her fetüs için gelişme geriliği teşhisi konamaz. Gelişme geriliği saptanmış olan fetüslerde normal hamileliklere göre daha yüksek strese girme, asfiksiye (oksijen eksikliği) maruz kalma, yeni doğan döneminde ölüm riskleri görülür.

İNTRAUTERİN GELİŞME GERİLİĞİ NEDENLERİ
Fetüste gelişme geriliğine yol açan pek çok neden vardır. Bunlardan en önemlileri şunlardır:

-Annede var olan damarsal hastalıklar, hipertansiyon, şeker, kalp hastalıkları
-Preeklampsi
-Annede görülen böbrek, karaciğer hastalıkları ve diğer kronik hastalıklar
-Annenin yetersiz beslenmesi
-Plasentada anormallikler
-Annenin sigara, alkol veya uyuşturucu kullanıyor olması
-Annenin yetersiz beslenmesi
-Annede kansızlık (anemi)
-Fetüste muhtelif anomaliler
-Kromozom anomalileri
-İkiz gibi çoğul gebelikler
-Fetüste enfeksiyonlar

GELİŞME GERİLİĞİ TEDAVİSİ
Fetüste IUGG tanısı konduğu takdirde hamilelik daha sıkı takip altına alınır. Hamilelik süresince yapılan ultrason, doppler ve NST, biyofizik profil (BPP) testleri fetüsün tehlike altında olduğuna işaret ederlerse doğum gerçekleştirilir. Her ne kadar gelişme geriliği görülen bebekler normal doğumla dünyaya gelebilseler de sezaryenle alınmaları ihtimali normal hamileliklere göre daha yüksektir.

Hamileliğin ciddi risk taşıması için, yapılan testlerde amniyon sıvısının 50'den az olması, doppler ölçümlerinde bozulma saptanması, haftalık ultrason takiplerinde bebekte büyüme olmaması, bebek hareketlerinin azalması ve biyofizik profil değerlendirilmesinde 6 ya da daha az puan alması gerekir. Böyle durumlarda en kısa sürede doğum planlanır. Bebeğe erken doğum ihtimaline karşı akciğer gelişimini sağlayan ilaç tedavisi uygulanır.

Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılamaz.