Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Yazı Boyutu:

AĞLAMAYI ANNE KARNINDA ÖĞRENİYOR!

İngiltere'de Durham ve Lancaster üniversitelerinden bilim adamları, doğmamış bebeklerin acıya bağlı yüz ifadelerini ana karnında prova ettiklerini açıkladı.


Araştırma ekibinin başındaki Dr. Nadja Reissland, bebeklerde normal gelişme sürecinin bu aşamasını tam olarak anlamanın, doktorlara olası sorunları teşhis etmede yardımcı olacağını söyledi.

Araştırmacılara göre, bebekler, doğumdan sonra ağlama ya da mimiklerle nasıl iletişim kuracaklarını daha doğmadan öğreniyorlar. Ultrason taramalarının sonuçlarını inceleyen bilim adamları, bebeklerde yüz hareketlerinin hamilelik döneminde başladığını, bu hareketlerin gülümsemeden daha karmaşık kaş ve burun hareketlerine kadar değişiklik gösterdiğini belirlediler.

Doğmamış bebeklerin acıyı hissedip edemedikleri henüz bilinmiyor. Belirlenen hareketlerin, kendilerini nasıl hissettiklerine bağlı olup olmadığı da açık değil. Araştırma sonuçlarını değerlendiren doktor, yüz hareketlerinin, hislerden çok beynin gelişimiyle ilgili olduğuna inandıklarını söyledi.

Araştırmada ana karnındaki 8 kız ve 7 erkek bebeğin dört boyutlu ultrason tarama kayıtları incelendi. Daha önce yapılan araştırmalarda da, henüz doğmamış sağlıklı bebeklerde yüz hareketlerinin hamilelik sırasında başlayıp geliştiği belirlenmişti.

Bebeklerde hissettikleri acıyı anlatabilme becerisi büyük önem taşır, doğumdan sonra hissettikleri sıkıntıyı ya da acıyı ancak bu sayede ifade edebilirler.

Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılamaz.