Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Yazı Boyutu:

SİGARAYLA İLGİLİ DOĞRU BİLİNEN YANLIŞLAR!

Sağlık Bakanlığı sigarayı bırakma konusunda yanlış bilinen uygulamaları ortaya çıkardı.


Bakanlık "ALO 171 Sigara Bırakma Danışma Hattı'na" gelen şikayetler üzerine hazırladığı raporda pek çok yanlış bilinen uygulamanın doğru bilgilerini telefon ve mail yoluyla başvuran vatandaşlara ulaştırma kararı aldı.

Hazırlanan raporda en dikkat çekici kısım ise "Sigarayı kullanıyorum ama dumanını içime çekmiyorum" algısı oldu. Bakanlığın yaptığı araştırmalarda tiryakilerin yüzde 70'inin sigarayı bırakmak istediği belirtilirken, sigarayı bırakma hakkında yanlış bilinenlerin, durumu daha da zorlaştıracağı vurgulandı. Bakanlığa gelen başvurularda yanlış bilinenler ve gerçekleri şöyle saptandı:

DOKTORLAR İKİ KAT DAHA ETKİLİ
Tiryakiler doktor tavsiyesi gerekmeksizin sigarayı bırakabileceklerine inanırlar. Oysa doktorlar sigarayı bırakmak için insanları motive edecek bilgi ve desteği sağlarlar. Gerçekte doktor kılavuzluğunda sigarayı bırakmak diğer tüm yöntemlerle kıyaslandığında iki kez daha başarılı olmaktadır.

TIBBİ TEDAVİ İLE BIRAKMA ORANI ÜÇ KATA ÇIKAR
Çoğu insan sigarayı bırakma oranının pek çok tedavide çok düşük olduğuna inanır, ama gerçek şu ki, sigarayı 5 aydan uzun süreyle bırakma oranı ilaç ve davranışsal terapi ile yüzde 30'a yaklaşır. Etkili tıbbi tedavi ile bırakma oranı iki ya da üç kata çıkar. Kanser hastaları arasında sigarayı bırakma oranı ise yüzde 50'nin üzerindedir.

"İÇİYORUM AMA İÇİME ÇEKMİYORUM"
“Sigara kullanıyorum ama dumanını içime çekmiyorum” algısı bütünüyle yanlıştır; çünkü sigaranın zararları dudaktan itibaren başlar ve dudak tiryakilerinde kalp krizi riski içmeyenlere oranla bir kat daha fazladır. Dudak, dil, yanak, yutak, gırtlak kanserleri, diş eti hastalıkları, farenjit, sinüzit, bademcik ve orta kulak iltihabı gibi hastalıklar ile katarakt gibi hastalıkların gelişmesi için dumanın akciğere çekilmesi gerekmez. Hatta sigarasını yakmadan dudakları arasında tutan veya tütün çiğneyenlerde bile dudak ve ağız içi kanserleri görülmektedir.

YAŞAM SÜRESİNİ İYİLEŞTİRİR
Sigarayı bırakma tedavi sonuçlarını ve kişinin sağlık durumunu, yaşam süresini ve hayat kalitesini iyileştirmektedir.

“Sigarayı bırakma kanser tedavisi sürecine giren kişide çok stres yaratır.” düşüncesi yanlıştır çünkü nikotin bağımlılığının bırakılması zor olması ve geri çekme sürecinin konforsuzluğuna rağmen, sigarayı bırakmanın yararları çok daha fazladır.

Sigara içmek kişisel bir seçim gibi görünse de, sigaranın içinde bulunan nikotin bağımlılık yaratır ve bu bağımlılık siz istemeseniz dahi yıllarca sürebilir.

Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılamaz.