Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Yazı Boyutu:

KARNE SENDROMUNA DİKKAT!

Karnesinde zayıf olan öğrenciler karne sendromu yaşamasın! Uzman Dr. Mehmet Yavuz, bu hassas dönemde anne babaların dikkat etmesi gereken noktalar konusunda bilgi verdi.


Karne sendromu, öğrencilerin başarısız olduğu dersler karşısında ailenin vereceği tepkilerden korkması ve psikolojik olarak etkilenmesidir. Bu dönemde öğrenci, yaşadığı şaşkınlık, korku ve endişe nedeniyle depresif davranışlar sergileyebilir, aileden ve okuldan uzaklaşabilir. Ailenin zayıf bir karne karşında göstereceği tutum, öğrencinin tüm eğitim hayatında önemli rol oynar. Zayıf bir karnenin sorumluğu sadece öğrenciye yüklenmemelidir, çünkü çocuğun okuldaki başarısı aileden aldığı eğitimle paraleldir.

BAŞARISIZLIĞIN BİRÇOK NEDENİ OLABİLİR
Zayıf bir karnenin arkasında birçok neden olabilir. Aile içinde yaşanan sorunlar, çocuğun kendine ait bir çalışma odasının olmaması, arkadaş çevresi, öğretmen-öğrenci ilişkisi, dikkat eksikliği, öğrenme güçlüğü ve depresyon gibi sorunlar zayıf bir karnenin alt sebepleri olarak incelenebilir. Ayrıca öğrencinin gelişim sürecinde olması da derslerdeki başarıyı düşürürken algılarının başka yönlere kaymasına sebep olabilir, çünkü bu süreçte kişi kendini tanımaya ve biyolojik olarak benimsemeye çalışır. Çevresi ile iletişim halinde olduğu için derslere olan ilgisi de azalmış olabilir. Aileler bu dönemde daha dikkatli davranmalıdır.

BU DÖNEMDE AİLELER NASIL DAVRANMALI?
- Başarısızlığının alt sebeplerini inceleyin, okuldaki rehber öğretmenle ya da bir uzmanla çeşitli yöntemler geliştirerek öğrencinin başarı düzeyini arttırmaya odaklanın.

- Çocuğunuzu dinleyin, ona birey olarak davranın ve yaşadığı sorunları küçümsemeyin.

- Karnesini başka çocukların notları ile kıyaslamayın. Bu durum çocuğu rencide ederek, aileden ve okuldan uzaklaşmasına yol açar.

- Baskıcı davranışlar sergilemeyin. Bu durum çocuğun derslerindeki başarıyı arttırmaz, aksine depresyona girmesine sebep olur.

- Öğrencinin yeteneklerini keşfedin ve onu bu yetenekler doğrultusunda yönlendirin.

- Çocuğunuzu eleştirirken yapıcı olmaya çalışın, fakat kötü olan dersleri için de motive edici aktiviteler geliştirin.

- Başarsızlığını yüzüne vurmak yerine ona inandığınızı gösterin ve onu başarılı olacağına ikna edin.

- Başarılı karne getiren öğrenciyi ödüllendirirken abartmayın. Çocuğun büyük hediyeler için değil, geleceği için çalışmasını sağlayın. Ayrıca hediyelerinizi okul başarısına katkı sağlayacak objelerden seçmeye özen gösterin.

Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılamaz.