Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Yazı Boyutu:

ÇOCUĞUNUZLA HER GÜN 15 DAKİKA BAŞ BAŞA KALIN!

Uzmanlar, çocuğa her gün, birebir olarak ayrılacak 15 dakikanın aile içi bağ kurma ve güven duygusu için çok önemli olduğunu vurguluyor.


Ebeveyin Koçu ve Oyun Terapisti İliz Özcan Sönmez, çocukların kendilerini güvende hissetmeleri için, her gün en az 15 dakikayı ebeveynleri ile başbaşa bağlantı kurma zamanı olarak geçirmeye ihtiyaçları olduğunu açıkladı.

“Bağlantı zamanı” olarak tanımlanan bu zaman diliminde televizyonun ya da cep telefonunun kapalı olması; yani anne, baba ve çocuğun birebir iletişimde olması şart. Özcan Sönmez, bu süreçle ilgili ayrıntıları ise şöyle açıkladı:

“Televizyonun, cep telefonunuzun açık olmadığı bir ortamda 15 dakika anne ile çocuğun, bir on beş dakika da baba ile çocuğun baş başa zaman geçirmesidir. Birden çok çocuğunuz varsa, her birine ayrı 15’er dakika ayırmalısınız. Örneğin, anne bir çocuğuyla birlikte oyun oynarken, baba diğer kardeşle parka gidebilir ya da farklı bir odada oyun oynayabilir.

Bu sürenin etkili olması için gerekli bazı önemli noktalar şunlar:

- Oyunda, çocuğunuzun liderliğini takip edin.

- Oyun zamanını öğrenme zamanına çevirmeye çalışmayın.

- Çocuğunuzun seçtiği oyunu oynamayı kabul edin.

- Orada çocuğunuz için olduğunuzu ve onu gerçekten dinlediğinizi hissettirin: Göz kontağı kurun, onun seviyesinde yere oturun, şefkatle dokunun, o istediğinde sarılın, bol bol kahkaha atın.

- 15 dakikalığına anne baba rolünüzü, otorite ve disiplini, oyunda başarıyı unutmaya çalışın, kendiniz olun ve gerçekten eğlenin.

Çocuğun dinlenildiğini, değer verildiği hissettiği, güvenli bir bağın kurulması için gerekli, bağlantı zamanlarına ailece paylaştığınız özel ritüelleri de ekleyebilirisiniz. Ritüeller günlük, haftalık, aylık ve yıllık olabilir, düzenli olarak yaptığınızda bir ritüel halini alır.”

Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılamaz.