Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Yazı Boyutu:

AİLENİN KAÇINCI ÇOCUĞUSUN?

Araştırmalar, doğum sırasının karakterden meslek ve eş seçimine kadar hayatın kritik alanlarında etkili olduğunu gösterdi.


Grose'ye göre, insanlar doğdukları andan itibaren biyolojik olarak anne-babanın zamanı, sevgisi ve şefkati için mücadele etmeye başlıyorlar. Tarih ve evrim akışına bakıldığında servet veya taht gibi konularda önceliğin ilk çocukta olduğu, savaşa gönderilenlerin de çoğunlukla ailenin en küçük çocuğu olduğu görülüyor.

"İLK GÖZ AĞRISI" ÖZENİ ETKİLİ
İlk çocukların bebeklik döneminde ölüm oranının daha düşük olduğu, hastalıklara karşı daha hassas ve yetişkinliklerinde daha fazla çocuk sahibi olabildikleri görülüyor. Dolayısıyla güçlü bir karaktere sahip ve başarıya açık olmalarında ailelerinin "ilk göz ağrısı" diye gösterilen dikkat ve özenin payı çok büyük.

Norveç'te 1912 ila 1975 yılları arasında yapılan bir araştırmada, başarı seviyesinin ailenin ilk çocuklarında arttığı, dünya liderlerinin çoğunun ilk çocuk olduğu belirlenmişti. İlk çocuklar ayrıca, anne babasını paylaşma duygusunu tattıkları için daha endişeli, alıngan, savunmacı, kıskanç oluyor ve daha az risk alıyorlar.

Ortanca çocukların ise, kendilerini ne çok değerli ne çok yetenekli ne de zayıf buldukları belirtiliyor. Ama, aile içindeki konumlarının kattığı daha rahat, uzlaşmacı ve sosyal bir birey olma özellikleri ilerleyen yaşlarında bunu profesyonel olarak kullanmalarına yarıyor.

Ailenin en küçük çocukları ise, her şeyin sıralamasını sorgulamaları ve devrimci, yenilikçi karaktere sahip olmaları ile dikkat çekiyor. Kendilerine kardeşlerinden çok daha ayrı bir yol çizen sonuncu çocuklar, bu yüzden doğrudan rekabetten uzak alanlarda profesyonelleşebiliyor. Aile için en az görevi onlar üstlendiğinden hizmet etmek yerine başkalarını yönlendirmede daha başarılı oluyorlar.

İlk ve tek çocuklar: ABD başkanlarının yarısından çoğu, tüm ABD'li astronotlar, Nobel ödüllü alanların büyük kısmı.

İlk çocuklar: Bill ve Hillary Clinton, George W. Bush, Saddam Hüseyin, Benito Mussolini, Adolf Hitler, Kylie Minogue.
Ortanca çocuklar: Stella McCartney, Prenses Diana, Cindy Crawford, Cate Blanchett.
Sonuncu çocuklar: Mahatma Gandhi, Charles Darwin, Charlie Chaplin, Johnny Depp, Troçki.

Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılamaz.