Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Yazı Boyutu:

KOLİK BEBEĞE ÇARE BULUNDU!

Dünyaya ilk geldiği anda adaptasyon sorunu yaşaşan ve sebepsiz yere ağlayan bebekleri yüzünden zor anlar yaşayan anne babaların sorunu bitiyor.


Bebeklerin gelişimi için çok önemli olan gece uykuları artık sebepsiz yere bölünmeyecek. Tıpta “kolik” adı ile bilinen bu hastalık müzikle ortadan kalkıyor.

"Karnı tok, emzirdim, salladım, gazını çıkardım ama bebeğim susmuyor” diyen anne babalar için, Türkiye’nin “Buzuki Orhan” adıyla tanığı Orhan Osman eşi Neslihan Osman’ın da desteğiyle çıkarılan albüm, kolik hastalığı olan çocukların derdine derman oluyor.

Marmara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü ve Amerikan Hastanesi’nin destekleği Türkiye’deki ilk ve tek olma özelliğini taşıyan albüm, 1 Haziran itibaren müzik marketlerin yanı sıra eczanelerde de satışa sunulmaya başlandı. “Kolik - Yeni Doğan Bebeğinizi Rahatlatan Müzikler” adlı albüm, “Kolikli Bebeklere Beyaz Gürültünün Etkisi” adlı Yüksek Lisans Tezi’nin de konusu oldu. “White Noise” olarak adlandırılan frekanslar, anne karnındaki sese benzediği için bebeği teskin ederek sakin ve doğal bir uyku uyumasına yardımcı oluyor...

ALBÜMÜN HİKAYESİ

10 Mart 2004 yılında dünyaya gelen kızlarının “kolik”e yakalanarak bir çığlık makinası haline dönüşmesiyle doktorlarına başvuran Osman Ailesi, tavsiye üzerine elektrik süpürgesi, fön makinası, tazyikli su sesi gibi yöntemlere başvurdu. Aile çareyi bir albüm çıkarmakta buldu. İkinci bebekleri dünyaya geldiğinde de kolik sorunu albüm sayesinde bir daha yaşanmadı.

ALBÜMDEKİ MÜZİKLERİN ÖZELLİKLERİ

- Tıp bilimi ve müziğin buluştuğu bir çalışma olarak nitelendirilen bu albüm çalışması içindeki müzikler, araştırma sonuçlarına göre 2 yıllık süreçte şekillendirildi.

- Çalışmada ana rahmi sounduyla müzik birleştirildi. “White Noise” olarak adlandırılan frekanslarla zenginleştirilerek bebeği kriz anında birden sakinleştiricek, belli bir süre içinde rahatlatacak ve akabinde uykuya geçmesini sağlayacak frekans-süre çalışmaları yapıldı.

- Bebeği rahatlatan ancak yetişkinler için dinlenmesi zor olan bu frekansların altına müzik yerleştirilerek aileler için de rahatlatıcı bir çalışma yapıldı.

TEZ KONUSU OLDU

- Yapılan albümün güvenirliliği için Çocuk Hastalıkları ve Yeni Doğan Uzmanı Dr. Gülnihal Şarman’la işbirliği yapıldı. Şarman albümün bebekler üzerindeki etkisini anlamak için yapılan araştırmayı yürüttü.

- Araştırma, “Beyaz gürültü kolikli bebekleri etkiler” ve “Beyaz gürültü kolikli bebekleri sakinleştirir” tezlerinden yola çıkarak hazırlandı.

- 30 bebek üzerinde denenen çalışma, Marmara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü tarafından kolikli bebeklerin sakinleştirilmesinde etkin ve kullanılabilir bir araç olarAk kabul edildi.



KOLİK NEDİR?

- Sağlıklı 0-3 aylık bebeklerde görülen, haftada 3 günden ve günde 3 saatten fazla süren, başka bir nedenle açıklanamayan huzursuzluk, ajitasyon ve ağlamaların olduğu tabloya kolik denir.

- Her beş bebekten birinde kolik görülebilmektedir.

- Süt çocukluğu döneminin en sık rastlanan rahatsızlığı olan Kolik, henüz çözümlenemeyen aileyi ve sağlık çalışanlarını çoğu zaman sıkıntıya sokan, maddi manevi birçok kayıplara neden olabilen bir sendromdur.

- Kolik, tehlikesiz bir durum olmasına rağmen, doğal akışında ailelere psikolojik, duygusal ve fiziksel sıkıntılar yaşatmaktadır. Kolik aileler için büyük kaygıya ve strese sebep olmaktadır. Ebeveynlerin aşırı ağlamasını durdurmak için tokat atmak, bebeği sarsmak gibi sakıncalı yollara başvurdukları görülmüştür.

Yapılan araştırmalar, dünyaya gelen sağlıklı bebeklerde koliğin görülme sıklığının yüzde 10 ile 40 arasında olduğunu göstermektedir.



Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılamaz.