Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Yazı Boyutu:

RAHİM AĞZI KANSERİNDEN KORUNMAK İÇİN ERKEN YAŞTA AŞILAMA ŞART!

Avustralya'da jinekolojik onkoloji alanında görev yapan Dr. Gerard Vincent Wain, rahim ağzı kanserini önleyebilecek yöntemler ile ilgili önemli açıklamalar yaptı.


Hastalık ile ilgili önemli açıklamalarda bulunan Dr. Wain, “Human Papilloma Virüs” adı verilen kısaca HPV olarak adlandırılan bir virüsten kaynaklanan enfeksiyonun sebep olduğu Rahim Ağzı Kanseri,  tedavi edilebilen ve önlenebilen bir hastalıktır” dedi. Tüm dünya’da kadın popülasyonunun yüzde 80-85’inin yaşamları boyunca bu virüsle karşılaşma riski taşıdığını belirten Dr. Wain, “Virüs vücuda girdikten sonra immün sistem tarafından dışarı atılır. İmmün sistem tarafından gerekli yanıt geliştirilemez ise virüs vücuda yerleşir ve önce 4-5 ay içinde genital siğil olarak kendini gösterir, bir yıl içinde servikste prekanseröz lezyonlar oluşturur ve virüs vücutta kalmaya devam ederse, 10-20 yıl periyodu içinde kansere dönebilir” diye konuştu.
 
Genital siğillerin HPV vücuda girdikten sonra görülen ilk belirti olduğunu söyleyen Gerard Vincent Wain, şu bilgileri verdi: “Avustralya’da HPV aşılamasını, aşılama programı kapsamında ergenlerde  uygulamaktayız. Temel amacımız, virüse karşı önceden bir immün yanıtı oluşturabilmek. Kadınlarda doğal immün yanıt yeterli olmayabileceğinden, aşılamanın hastalığın önlenmesinde çok önemli bir rolü var. Bu program Avustralya’da 5 yıl önce başlatıldı ve bu sürede çok geniş bir popülasyonu aşıladık. Bu sayede hastalığın ortaya çıkması önemli ölçüde önlendi.

Avusturalya’da 12-26 yaş arası kadınlar bu programa alındı ve okullar ile aile hekimliklerinde uygulanan program çerçevesinde okul çağındaki nüfusun yüzde 85’i, çalışan kadınların da yüzde50-60’ı aşılandı. Aşılama sonrası dönemde yapılan taramalarda, genital siğillerin oranında dramatik bir düşüş görüldü.”
 
Aşılama ve tarama programlarının birlikte yürütülmesinin çok önemli olduğunu vurgulayan Dr. Wain, “Kadınlarda taramalar ve HPV testleri yapılıyor, virüse maruz olma durumu ancak tarama ile saptanabilir. Bu sebeple aşılama ve taramanın ortak bir program çerçevesinde bir arada yürütülmesini öneriyorum” dedi.

Malezya, Yeni Zelanda, Birleşik Krallık, Fransa, İsveç, ABD’de ve Kanada gibi ülkelerde aşılama programının uygulandığını belirten Dr. Wain, bu ülkelerde rahim ağzı kanserinin görülme sıklığının azaldığını belirtti. HPV’nin birçok çeşidi bulunduğundan bahseden Dr. Wain, HPV 16 ve HPV 18’in hastalığın oluşmasının yüzde 70-80’inden sorumlu olduğunu ve çok agresif ilerlediklerini söyledi. Şu anda uyguladıkları aşının, dört tip HPV’ye karşı etkili olduğunu ve erken evre aşılama ile yüzde100 koruma sağladığını açıkladı.

Dr. Wain, aşılanan kişilerin yan etki endişelerinin de sona erdiğini belirterek şöyle konuştu: “Aşının uygulanması sırasında enjeksiyondan hissedilen hafif acı dışında hiçbir yan etki gözlenmedi.”

Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılamaz.