Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Yazı Boyutu:

DİJİTAL ÇAĞIN ÇOCUKLARI HAKKINDA UZMANLAR NE DİYOR?

Her şeyin teknolojiye bağlandığı bu dijital devirde uzman doktorlar, ailelerle birlikte dijital çağın çocuklarını irdeledi.


"Dijital Çağın Çocuklarını Nasıl Yetiştireceğiz?" isimli konferansta Dr. Gülnihal Şarman "Dijital ortamların çocuklarımızın hayatındaki yeri", Prof. Dr. Mehmet Vural "Dijital ortamın saçtığı manyetik alan gelişen beyne zararlı mı?", Dr. Pınar Dayanıklı "Medyanın çocuk gelişiminde algılama, öğrenme ve hafızaya etkisi", Pedagog İnci Vural "Dijital hayat ve otizm", Dr. Demet Ilıkkan "En ideal dijital doz nedir? Anne babalar neler yapabilirler?" başlıklı konuşmalarını gerçekleştirdi.

ÇOCUKLARIMIZIN DİJİTAL DÜNYASI
Dr. Gülnihal Şarman, dijital dünyanın artık çocukların doğumundan itibaren hayatlarına girdiğinin altını çizdi. "Çocuklarımızın Dijital Dünyası" başlıklı bir anket çalışması yürüttüklerinden bahseden Şarman, çalışmaya katılan 60 anne-babanın çocuklarının maruz kaldıkları dijital yaşamı sorguladıklarını belirtti. Dijital ortamları TV, video, internet, tablet ve cep telefonu olarak, dijital olmayan aktiviteleri ise parkta oynama, kitap okuma, sinema ve tiyatroya gitme, AVM'de gezme ve müzik dinleme olarak belirlediklerini anlatan Gülnihal Şarman, çocukların okul ve eğitim haricinde hangi aktiviteleri yaptıklarını sorguladıklarını anlattı. 2 yaş altında dijital aktiviteler yüzde 5 tercih edilirken, 2 yaşın üzerinde tüm aktivitelerin yüzde 38’ini dijital ortamların kapladığını gördüklerinin altını çizen Şarman, evlerde arka planda televizyon yüzde 87 açık, hatta yüzde 30 evde 'sürekli' açık olduğunu belirtti. Ayrıca Şarman, 'oyalansın' diye televizyonun önünde çocuklarını bırakan ailelerin oranı yüzde 75 iken, yüzde 90 oranında ailenin kural koyduğunu ancak bunların sadece yüzde 60-70 oranının kurallarını her zaman uyguladıklarını belirtti. Bu arada 'kuralların uygulanmadığı' evlerde arka planda her zaman TV'nin açık bulunduğunun altını çizen Şarman, en sevilen ilk 5 dijital aktivite arasında sırasıyla TV, video, IPAD ve cep telefonunun tercih edildiğini söyledi.

İDEAL DİJİTAL DOZ NEDİR? ANNE-BABALAR NE YAPABİLİR?
Dijital medyanın en yaygın kullanım şeklinin günümüzde hala televizyon olarak devam ettiğini belirten Dr. Demet Ilıkkan, çocukları dijital medyanın zararlarından korumak için, 2 yaşına kadar  televizyon izlemesine ve dijital ekranlardan oyun oynamasına izin verilmemesinin altını çizdi. 2 yaşından sonra da günde 1-2 saati geçmeyecek şekilde, bir erişkin eşliğinde izlemesine veya oynamasına izin verilebileceğini söyleyen Ilıkkan, ailelerin çocuklarının izlediği programları, oynadığı oyunları seçmesi, içerikle ilgili onlarla konuşması, fikrini sorması, süreyi kısıtladıklarını onlara açıkça anlatması gerektiğini anlattı.

MEDYANIN ÖĞRENMEYE ETKİSİ
Çocukluk çağının özellikle ilk 3 yıldaki deneyimlerin beyni şekillendirdiği son derecede değerli bir dönem olduğunu belirten Dr. Pınar Dayanıklı, derinlemesine öğrenmeyi engelleyen, hızlı değişen görüntülerle dikkati zorlayan filmler, refleks hareketlere prim veren oyunlar, beyni aynı anda birden fazla işle meşgul etmeye zorunlu bırakan dijital olanakların öğrenmeyi ve dikkati olumsuz yönde etkilediğinin altını çizdi. Çocukların gelişiminde vazgeçilemez unsurun yüz yüze insan kontağı ve sevgisi olduğunu anlatan Dayanıklı, ancak artık dijital medyanın hayatımızın her yerinde olduğunu kabul etmeli ve bu sonsuz gücü dizginleyerek çocuklarımızın yararına kullanma yollarını bulmak için gayret sarf etmemiz gerektiğini belirtti.

Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılamaz.