Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Yazı Boyutu:

ÇOCUKLAR KALEM VE KAĞIDI BİLGİSAYARDAN ÇOK SEVİYOR!

Çalışmanın en ilginç sonuçlarından biri, bilgisayar çağında dahi, çocukların onlar için değerli konularda kendilerini bilgisayar yerine kağıt ve kalemle ifade etmeyi tercih etmeleri.


Harvard Üniversitesi Eğitim Fakültesi'nde Psikoloji Profesörü ve Boston VA Tıp Merkezi'nde araştırmacı olan Howard Gardner tarafından yapılan "Kültürler Arası Kalite Çalışması", ilk kez 6 ülkeden tüketicilerin kültürel olarak farklı beklentilerine, kalite başlığı altında yaklaştı.
Ulusal kültür ve düşünce yapısını da dikkate alarak, hangi unsurların ürünler, hizmetler ve iletişim kalitesini artırabileceğini ortaya çıkarmayı amaçlayan "Kültürlerarası Kalite Çalışması"; ABD, Brezilya, Almanya, Hindistan, Çin ve Endonezya'da online anket şeklinde gerçekleştirildi. 

Ankete katılanlara, "kalite nelerden oluşur, ne anlama gelir, nasıl uygulanır ve neler kalite olarak görülür" gibi sorular soruldu. Ayrıca, ülkeler arasındaki kültürel farklılıkların yanı sıra, düşünme ve yazma süreçlerinde bilgisayar kullanılması ya da elle yazmanın, boyamanın önemi gibi konular araştırmanın alanlarını belirledi. Araştırmaya göre, ortaya çıkan ilk bulgular şöyle:   

EL VEYA BİLGİSAYARLA RESİM YAPMA VE YAZMAYA YÖNELİM
Çalışma ayrıca, kalem ve boya fırçası yardımıyla kendilerini ifade etme veya fikirlerini e-posta yoluyla, anlatmanın tek tek kişiler için farkının olup olmadığını da analiz etti. Bu konuda kültürler arası farklılıklar henüz olmamakla birlikte, ABD'de 8-12 yaş arası grupta bu konuda şaşırtıcı bir durum oraya çıktı: çocuklar açısından gerçek kartlarla veya internette sanal kartlarla oynama arasında fark bulunmuyor; çocuklar her ikisinden de eşit derecede zevk alıyor. Ayrıca, gerçek kalem veya bilgisayar ortamında boyama ve çizim yapma arasında seçim yapılması istendiğinde, bir tercihleri bulunmuyor. Ancak, kendileri çok özel olan bir şeyleri boyamaları veya yazmaları gerektiğinde kalem ve kağıdı seçiyorlar. Çizimlerini ve fikirlerini kağıt üzerine elle dökmeyi daha değerli, diğer bir deyişle daha kaliteli olarak puanladıkları ortaya çıkıyor.

Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılamaz.