Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Yazı Boyutu:

ÇOCUKLARDA GENİZ ETİ’NE DİKKAT!

Özellikle 2-6 yaş arası çocuklarda, enfeksiyonlara bağlı olarak büyüyen geniz etinin, zatürre, astım gibi hastalıkların yanı sıra, bu durumun uzun sürmesi halinde gelişmede gerilik, ağız ve diş yapısında bozukluklara neden olabiliyor.


Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Tıp Fakültesi Kulak Burun Boğaz Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Barlas Aydoğan, ''lenfoid hücreler''den oluşan geniz etinin, doğum sonrası anneden geçen immünglobulinler ''antikorlar'' nedeniyle gelişmediğini, ancak, 2 ve 6 yaş aralığında gelişme göstererek büyüdüklerini açıkladı.

Geniz etindeki büyümenin burundan solunuma engel oluşturmasıyla sıkıntıya yol açtığını belirten Aydoğan, ''Kronik geniz eti iltihapları veya büyümeleri, ortodontik, yüz gelişiminde ve konuşma bozukluğuna yol açabilmektedir. Bunun sonucunda çocukların her zaman ağız yoluyla nefes alması da çene yapılarında bozukluklara neden olabilmektedir'' dedi. Geniz eti büyüyen çocukların uyku sorunu yaşayacağına da dikkati çeken Aydoğan, açıklamasına şöyle devam etti:

''Geniz eti, yeni doğan çocuklarda anneden geçen immünglobulinler nedeniyle küçüktürler. 2-6 yaşlarda daha sık olmak üzere enfeksiyonlara bağlı olarak büyürler. Bu tür çocuklar uyku sorunu çekerler. Ağızları açık olduğu için horlarlar. Kulakta iltihaplanma ve tekrarlayan işitme kaybına uğrarlar. Bunun yanı sıra büyüyen geniz eti, astım ve zatürre gibi hastalıkların da nedenidir.''

AİLELER ÇOK DİKKATLİ OLMALI!
Doç. Dr. Aydoğan, çocukların ilerleyen yıllarda hastalığın kalıcı etkilerine maruz kalmaması için ailelerin dikkatli olması gerektiğini söyleyerek aileleri uyardı: “Ailelerin bu yaştaki çocuklarda, ağızdan nefes olma güçlüğü çekmesi, horlama ve en çok da televizyona çok yaklaştıkları için daha rahat fark edilebilen işitme kaybı gibi belirtileri iyi takip etmesi gerekir. Çünkü hastalığın erken teşhis durumunda ilaçla kolay bir şekilde tedavi edilebiliyor, ilerleyen durumlarda ise cerrahi müdahaleye gereksinim duyulabiliyor. Cerrahi müdahale için ise zorunlu haller dışında 4-5 yaşları uygundur.”


Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılamaz.