Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Yazı Boyutu:

BEBEĞİNİZ İÇİN ALTIN DEĞERİNDE TAVSİYELER!

Dünyaca Ünlü Bebek Gelişimi Uzmanı Heidi Murkoff, Türkiye’ye geldi. TIME Dergisi’nin seçtiği 2011 Yılının En Etkili 100 İsmi arasında yer alan Heidi Murkoff, sağlıklı bebek gelişimi konusunda önemli ipuçları verdi.


2011 yılının En Etkili 100 İsmi arasında yer alan ve tüm dünyada hamilelik ve çocuk gelişiminin altın kitabı olarak gösterilen "What to Expect” kitap serisinin yazarı Heidi Murkoff’un katıldığı özel bir etkinlikte annelere altın değerinde tavsiyeler verdi:

“BEBEĞİNİZ İLE İLETİŞİM BEBEĞİNİZİN DOĞUMUNDAN ÖNCE BAŞLAR”
Bebeklerin duyu organları hamilelik sürecinde geliştiği için annenin hamileliği esnasında bebeğiyle konuşması önemlidir. Babalar da annenin karnına yakınlaşıp bebekleriyle konuşursa, bebek doğduğunda anne ve babasının sesini ayırt edebilir. Hatta hamileliğiniz sırasında ona söylediğiniz şarkıları daha sonra tekrarladığınızda bu melodiler bebeğinize tanıdık gelecek ve onu sakinleştirecektir. Bu yüzden bebeğinizle hamileliğiniz döneminden başlayarak konuşun, şarkı söyleyin. En önemli duyulardan biri de dokunma duyusudur. Bebekler hamileyken annelerinin karnına dokunuşlarını hissederler. Bebeğiniz doğduktan sonra da bebeğinize dokunun, bebeğinize banyo yaptırırken ya da bezini değiştirirken, bebeğinize yumuşak dokunuşlarla dokunmak çok önemlidir. Bazı bebekler kuvvetli dokunuşlardan hoşlanmaz, bebeğinizin nasıl sevilmek istediğini onun tepkilerini dinleyerek ölçebilirsiniz.

“BEBEĞİNİZE UYKU RUTİNİ OLUŞTURUN”
Bebeklerin sağlıklı gelişimi için uykunun çok önemli olduğunu vurgulayan Murkoff, bebekleri uykuya hazırlamak için de önerilerde bulundu:
• Bebeğinize “uyku rutini” oluşturun. Ilık bir banyo ardından rahatlatıcı bir masaj ve bebeğinizi gece boyunca kuru tutacak kaliteli ve yumuşak bir bebek bezi, rahat pijamalar, alıştığı bir şarkı, ufak bir hikaye bebeğinizi sakinleştirecektir.
• Bebeğinizin “uyku sinyallerini” iyi takip edin. Bebeğinizin yorulmaya başladığı zamanı geçirmemek önemlidir. Bebeğiniz alışık olduğu zamandan sonra uyursa çok yorgun olduğu için uyuyamayacaktır.   • Kısa öğle uykularını atlamayın. Gündüz uyku düzeni olan bebekler, geceleri daha rahat uyur. Gece uykusuna çok yakın bebeğinizi uyutmayın.
• Bebeğinizi uykuya yatırırken kat kat giydirmeyin. Aşırı sıcak oda ve kıyafetler bebeğinizin uyku düzenini bozabilir. Unutmayın, küçük bebekler için sizin giydiğinizden bir kat daha kalın, daha büyük çocuklar ise sizinle aynı kalınlıkta giyinmelidir. Bebeğinizin üşüyüp, üşümediğini anlamak için elleri ve ayaklarını kontrol etmeyin, bebeklerin elleri ve ayakları biraz daha soğuk olabilir, bu sizi yanıltabilir. Bunun yerine, bebeğin ensesi veya sırtını kontrol edin. Soğuksa bir kat daha giydirebilirsiniz.

UYURKEN “SIRT ÜSTÜ”, OYNARKEN “KARIN ÜSTÜ” POZİSYONDA YATIRIN
Birlikte oynayacağınız ufak oyunlar birçok oyuncaktan daha eğlenceli ve daha öğretici olabilir. Annelerin, bebeklerini uyurken “sırt üstü”, oynarken “karın üstü” pozisyonda yatırma altın kuralını unutmamaları gerekir. Gece boyunca sırt üstü yatan bebeğin gün içinde oyun oynarken karın üstü pozisyonda kalması kaslarının gelişmesi açısından çok önemli.

“İŞLERİNİZİ YAPARKEN BEBEĞİNİZİN SİZE EŞLİK ETMESİNE İZİN VERİN”
Her anne bebeğine ayırdığı vakti yeterli bulmaz. Bebekler içinse annelerinin kendilerine ayırdığı her dakika çok kıymetli. Anneler bir yandan işlerini yaparken bir yandan bebekleri için de vakit ayırabilirler:
• Temiz çamaşırları asarken, oynaması için bebeğinizin eline bir çift çorap verin ve bir yandan da şarkı söyleyin. Bebeğiniz sizin yanınızda olduğu müddetçe bu vakit değerlidir.
• Bebeğinizle beraber market alışverişine çıkarken de kaliteli vakit geçirebilirsiniz. Alışveriş yaparken de bebeğinizle konuşun, ona sorular sorun, torbanıza meyveleri onun koymasına izin verin. Sizin için iş gibi görünse de bu zamanlar bebeğiniz için kaliteli vakittir.
• İşlerinizi yaparken bebeğinizin size “eşlik etmesine” izin verin. Yeter ki işlerinizi yaparken onunla ilgilenin.

“BABALAR EMZİRMEK DIŞINDA ANNELERİN YAPTIĞI HER ŞEYİ YAPABİLİR”
Baba figürünün bebeklerin ve çocukların yaşamında çok önemli bir rolü var. Her ne kadar hamile kaldıktan sonra ağır işi anneler üstlenip 9 ay boyunca bebekleri karınlarında taşısalar da babanın gebe kalmaktaki rolü anneninki kadar önemli! Bu nedenle anne kadar baba da sağlığına, yaşam stiline, kilosuna, hatta yediklerine dikkat etmeli. Bebek doğduktan sonra babaların bebek bakımındaki rolü tartışılamaz. Babalar emzirmek dışında annelerin yaptığı her şeyi yapabilir ve bu sürece eşit şekilde dahil olabilirler. Bebeklerinizle oynayın, onları kucaklayın, onlara şarkı söyleyin, bezini değiştirin, gece ağladığında yanında olun. Bebekler annelerine olduğu kadar babalarına da ihtiyaç duyarlar.


Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılamaz.