Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Yazı Boyutu:

HER YIL 1 MİLYON PREMATÜRE BEBEĞİ KAYBEDİYORUZ!

17 Kasım Dünya Prematüre Bebek Günü’nde prematüre bebeklerin bakımı ve prematüre doğumların azaltılmasına karşı önlemler konuşuldu. Yapılan açıklamada her yıl 13 milyon bebeğin prematüre olarak dünyaya geldiği ve 1 milyon prematüre bebeğin keybedildiği belirtildi.


Türk Neonatoloji Derneği Genel Sekreteri Prof. Dr. Koç, her yıl yaklaşık 1 milyon bebeğin prematürelik ve onun doğurduğu sorunlar nedeniyle kaybedildiğini ve her yıl 13 milyon bebeğin prematüre olarak dünyaya geldiğini belirterek şunları anlattı:
''Her yıl yaklaşık bir milyon bebek prematürelik ve onun doğurduğu sorunlar nedeniyle kaybedilirken, 12 milyon bebek de zorlu bir yaşam mücadelesi vermektedir. ABD’de de son 25 yılda prematüre doğumlarda yüzde 36'lık artış saptanmıştır. Türkiye’de ise her yıl doğan 1 milyon 300 bin bebeğin yüzde 10'u, yani 130 bin bebek prematüre olarak dünyaya gelmekte ve özel bakım gerektirmektedir.

Prematürelik yenidoğan ölüm nedenleri arasında birinci sıraya yükseldi. Bu ciddi bir sorundur ve en kısa zamanda mümkün olan en düşük düzeye çekilmesi gerekmektedir.

Modern tıp, çağımızda en küçük prematürelerin dahi yaşamasını mümkün kılmakla birlikte, prematüreliğin yol açabileceği sekelleri (işlev ve doku bozukluğu) önlemede halen çok başarılı olamamıştır.

Erken doğan bebekler düşük doğum ağırlığı, enfeksiyon riski, solunum sorunları ve az gelişmiş organ sistemleri nedeniyle yüksek riske sahip bir hasta grubudur.

Prematürelik, yenidoğan döneminde önemli ölüm nedenleri arasında olmasının yanı sıra yaşayan bebeklerde entelektüel ve fiziksel yetersizlik ve kronik sağlık problemlerinin de en önemli nedenlerindendir.''

2008 yılında yapılan bir sivil organizasyon toplantısında kasım ayının ''prematüre farkındalık ayı'' olmasına ve 17 Kasım gününün de ''Dünya Prematüre Günü'' olarak kutlanmasına karar verildiğini belirten Koç, 17 Kasım 2009 yılında dünyada ilk kez bugünün ABD'de ve Avrupa ülkelerinde kutlandığını sözlerine ekledi.

 

Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılamaz.