Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Yazı Boyutu:

HER 20 ÇOCUKTAN 1’İ HİPERAKTİF!

Türkiye'de her 20 çocuktan 1’inde dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu görülüyor. Hastalık, erkeklerde kızlara oranla 2-6 kat daha fazla.


Bakırköy Prof. Dr. Mazhar Osman Ruh Sağlığı ve Sinir Hastalıkları Eğitim Araştırma Hastanesi (BRSHH) Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Özden Şükran Üneri, dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu (DEHB) belirtilerinin sıklıkla 7 yaşından önce başladığını ve çocuğun günlük yaşamını etkileyecek boyutta olduğunu belirterek şunları söyledi:
“Bu çocukların yüzde 20-30'unda sadece dikkat sorunları, yüzde 15'inde sadece hiperaktivite-dürtüsellik sorunları, yüzde 50-70'inde de, yani çoğunda, hem dikkat sorunları hem hiperaktivite-dürtüsellik sorunları görülmektedir.

Dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu olan çocuklarda beynin ön bölümlerinde ve bu bölümle yakından ilişkili beyin yapılarında normallerden daha düşük kanlanma ve şeker kullanımı ve sonuçta da daha düşük aktivite olur. Ancak bu yapısal ve işlevsel farklılığın neden meydana geldiği tam olarak bilinmemektedir.

‘Hareketli çocuk zeki çocuktur ‘, ‘Enerjisi fazla geliyor, bırakın koşsun’, ‘Büyüyünce düzelir’ şeklindeki yanlış inanışlar var. DEHB olan çocukların yüzde 80'inin ergenlik dönemlerinde de bu bozukluğun belirtileri devam eder, bu çocukların yüzde 30-65'lik bölümü ise erişkinlikte de DEHB belirtileri taşır.

DEHB olan çocukların izlemlerinde ileriki yıllarda başka psikiyatrik sorunların da oluşma olasılığının sağlıklı kontrollerden çok daha yüksek olduğu belirlenmiştir. Bu çocukların yaklaşık üçte birinde ileriki yıllarda, alkol-madde kullanım bozukluğu, antisosyal kişilik özellikleri, depresyon ve kaygı bozuklukları görülmüştür. Ayrıca eğitimle ilgili sorunlar belirgindir. Bu çocukların akademik performansları zamanla düşer ve okul devamsızlığı, sınıf tekrarı, disiplin cezaları gibi sorunlar ortaya çıkabilir. Yine bu çocukların, ileriki yıllarda yasalarla ilgili daha sık sorun yaşadıkları ve daha fazla trafik kazasına yol açtıkları bulunmuştur. Özetle DEHB basit, gelip geçici bir yaramazlık veya dikkat dağınıklığı olarak değerlendirilmemelidir."



 

Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılamaz.