Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Yazı Boyutu:

BESLENME ALIŞKANLIĞI OKUL BAŞARISINI ETKİLİYOR

Okullar açıldı ve çocukların günlük düzenleri ile birlikte beslenme düzenleri de değişti.


Annelerin aklında ise “beslenme ile başarısına nasıl katkı sağlanır” sorusu dolanıyor. Uzmanlar süt, yumurta gibi protein kaynaklı besinleri ve ceviz, badem, fındık gibi kuru yemişleri öneriyorlar.

 

Beslenme ve Diyet Uzmanı Evrim Demirel, çocukların zeka gelişimini hızlandıran ve aynı zamanda sağlıklı olmalarını sağlayan besinler hakkında şu bilgileri verdi:

Okul dönemine kadar her öğününe dikkat ettiğiniz çocuğunuz artık daha çok öğretmenlerinin ve arkadaşlarının yanında olacak. Dolayısıyla beslenme düzenini eskisi kadar kolay takip edemeyeceksiniz. O zaman sizinle birlikteyken aradaki açığı kapatmaya özen gösterin. Kahvaltı yapmamak, çocuğun güne sağlıksız bir şekilde başlamasına neden oluyor. Bu yüzden ona ihtiyacı olan besinlerden oluşan bir kahvaltı hazırlayın.

SÜT VE YUMURTA ZİHNİ AÇIYOR
Önemli protein kaynakları süt ve yumurta, zihni açarak daha dinamik olmayı sağlıyor. Beyaz peynir ve kaşar peyniri de kalsiyum bakımından zengin kahvaltıklıklar. Bu besinlerle birlikte, kan şekerinde ani değişimleri engellediği için derste uyuklamasını önüne geçecek tam tahıllı buğday ekmeği yedirin. Ayrıca ceviz, fındık gibi yemişlerle pekmez ya da bal gibi gıdalar okul başarısını arttırmaya yardımcı.  Domates ve salatalık gibi posalı besinler yemesine de özen gösterin.

Eğer çocuğunuz evde kahvaltı yapmadıysa, beslenme çantasına tam buğday ekmeğiyle yapılmış beyaz ya da kaşar peynirli bir sandviç hazırlayın. Yanına da mutlaka süt, ceviz ve fındık gibi yemişlerle meyve koyun. Ancak evde güzel bir kahvaltı yaptıysa beslenme çantasına sadece meyve koymanız yeterli olacaktır.

Yemekhanelerindeki mönüler genellikle pizza, hamburger ve patates kızartması gibi çocukların sevdikleri besinlerden oluşuyor. Ancak bu besinleri yiyen çocuklar sebzeleri tanımadan, sağlıksız bir şekilde yetişiyor.  Çocuğunuzun sağlıklı gelişimi için okul mönüsünü düzenli olarak takip edin. Bu mönülerde sulu sebze ve et yemekleri ön plana çıkartılmalı. Fast food tarzı besinler, 15 günde ya da ayda bir öğün olarak sınırlandırılmalı.

ÖĞLE YEMEKLERİNDE MAKARNA VE PİLAVA YER AÇIN
Protein bakımından zengin et, balık ya da tavuk gibi besinler veya sulu bir sebze yemeği, salata ve yoğurtla da desteklenmeli. Kış aylarında bu mönüye çorba da eşlik edebilir. Tatlı yerine meyve tercih edilmeli. Gelişme çağındaki çocukların enerji ihtiyaçları çok fazla. Bu nedenle gün aşırı makarna ve pilav gibi karbonhidrat bakımından zengin yemekleri tüketmelerinde sakınca yok.

AKŞAMÜSTÜ TOST YA DA MEYVE
Çocuklar okuldan eve geldiklerinde karınları acıkmış oluyor. Bu öğünde yiyebilecekleri en güzel mönüyse güzel bir tost veya meyve olacaktır. Haftanın belli günlerindeyse kek ya da gözleme hazırlayabilirsiniz.

Çocuğunuzun tüm gün hangi besinleri aldığını kontrol etmeniz ve akşam mönüsünü buna göre hazırlamanız gerekiyor. Eğer okulda sebze yemediyse akşam öğününde mutlaka yemesini sağlayın. Yoğurt, salata ve tam tahıllı ekmek bu öğüne eşlik edebilir.

 

 

Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılamaz.