Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Yazı Boyutu:

SOĞUK ALGINLIĞINDA ANTİBİYOTİĞE SARILMAYIN!

Soğuk algınlığı, grip gibi mevsimsel hastalıklarda doktor kontrolü dışında alınan antibiyotiklerin tehlike saçtığı açıklandı. Uzmanlar, gelişigüzel kullanılan antibiyotiklerin yeni enfeksiyonları tetiklediği konusunda uyarıyor.


Selçuk Üniversitesi (SÜ) Meram Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. İbrahim Erayman, havaların ısısının düşmesi, nem değişikliği gibi etkenlerden dolayı mevsim değişikliklerinde en sık görülen hastalıkların soğuk algınlığı ve grip olduğunu belirterek şu bilgileri verdi:
 “Soğuk algınlığı ile grip birbirine karıştırılan hastalıklardır. Her ikisi de virüs hastalığıdır. Ancak farklı mikroorganizmaların neden olduğu hastalıklardır. Mevsimsel hastalıklarda bilinçsiz tüketilen antibiyotikler, çok ciddi enfeksiyonlara yol açmaktadır. Doktor kontrolü dışında tüketilen antibiyotikler, bakterilerde direnç oluşturur. Dirençli mikroorganizmalar toplum içinde yayılarak tehlike arz eder.

Antibiyotik kullanımını, hem kişinin bakterilere karşı vücut direncini düşürmesi açısından hem de yeni hastalıklara davetiye çıkarması açısından doktorun bilgisi dışında kullanılmasını tavsiye etmiyoruz. Risk grubunda bulunan hastalar bu tür hastalıklara çok dikkat etmeliler.


Kanser, astım, şeker, böbrek yetmezliği gibi risk grubunda bulunan hastalarla 60 yaş üstü yaşlılar ve çocuklarda görülebilecek mevsimsel hastalıklar, ciddi rahatsızlıklara yol açabilir. Risk grubundaki hastalarda soğuk algınlığı, grip gibi hastalıklar ciddiye alınmalı. Zira, menenjit, zatürre, kulak iltihabı gibi daha ileri enfeksiyonlara sebep olabilir. Bu tür hastalar, mecbur kalmadıkça dışarıya çıkmamalı.”

 

 

 

Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılamaz.