Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Yazı Boyutu:

"ALKOL VE KAHVEHANE" AİLE İÇİ ŞİDDET NEDENİ

Adnan Menderes Üniversitesince (ADÜ)


Yapılan bir araştırma, kadınların yüzde 27.8'inin aile içi şiddet gördüğünü ortaya koydu. Araştırmada, eşlerin “alkol ve kahveye gitme” alışkanlıklarının da şiddet nedeni olduğu belirtildi.

 

ADÜ Aydın Sağlık Yüksek Okulu Öğretim Üyesi Yrd. Doç Dr. Zekiye Karaçam, evli kadınların aile içi şiddet görmelerini etkileyen faktörler ve kadınların maruz kaldığı şiddet türlerinin belirlenmesi amacıyla, Aydın'da 291 kadının katıldığı bir çalışma yaptı.

Karaçam, araştırmada, kadınların yüzde 27.8'inin evlilik yaşamları boyunca şiddetin herhangi bir türüyle karşılaştıklarının tespit edildiğini bildirdi.

Araştırmaya katılan kadınların eşleri ile birlikte hoşlandıkları faaliyetlerde bulunmamaları, evlilik hayatından memnun olmamaları gibi problemlerin “duygusal” şiddet görme olasılığını arttırdığını anlatan Karaçam, ”Şiddet gören kadınlardan yüzde 95'i eşlerinin alkol alması ve kahveye gitmesinin kendilerine şiddet uygulanmasına neden olduğunu ifade ettiler” diye konuştu.

Karaçam, araştırmayla birlikte, ailede kararların koca tarafından verilmesinin şiddeti azalttığını ifade etti

KAYINPEDER VE KAYINVALİDE DE ŞİDDET UYGULUYOR

Karaçam, şiddete maruz kaldığını ifade eden kadınlardan yüzde 92,6'sının eşinden, yüzde 7,4'ünün kayınvalide ve kayınpederinden şiddet gördüklerinin belirtildiğini  söyledi.

Karaçam, şiddet gören kadınların, yüzde 23'ünün aile içinde “kendilerine bağırma”, “küçük düşürme”, “eleştirme”, “engelleme” ya da tehdit edici ”duygusal şiddet” türüne, yüzde 14.4'ünün “dövme”, “vurma”, “itme”, ”tekmeleme” gibi “fiziksel şiddet” türüne maruz kaldıklarının, yüzde 9,2'sinin ise istemedikleri halde eşleri tarafından cinsel ilişkiye zorlandıklarının belirlendiğini anlattı.

Kadınlar, “kadınların dövülmesini nasıl karşılıyorsunuz?” sorusuna ise yüzde 91,1'i oranında “hiçbir zaman”, yüzde 6,5'i oranında ise “kadınlık görevi yerine getirilmiyorsa olabilir” yanıtını verdiler.

Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılamaz.