Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Yazı Boyutu:

DUYGUSAL İSTİSMAR ÇOCUĞU YIKIYOR!

Görünür biz iz bırakmadan içsel bir yaraya dönüşebilen duygusal istismar çocukları derinden etkiliyor.


Yrd. Doç. Dr. Sabri Hergüner, duygusal istismarı gerçekleştiren kişinin sürekli olarak karşısındakini eleştirdiğini, alay ettiğini, aşağıladığını, görmezden geldiğini, bu şekilde baskı kurduğunu söyledi.

Selçuk Üniversitesi (SÜ) Meram Tıp Fakültesi Hastanesi Çocuk ve Ergen Psikiyatri Anabilim Dalı Başkanı Yrd. Doç. Dr. Sabri Hergüner, duygusal istismardaki amacın göz korkutma ve sindirmek olduğunu, böylece kişinin kontrol altına alınmaya çalışıldığını belirterek şunları anlattı:

“Duygusal istismar kişinin kendine olan güvenini zedeler, değersizlik düşüncesi oluşturur ve çaresizlik duygusunu pekiştirir. Çocuğa yönelik duygusal istismar, çocuğun görünüşü, fikri, yeteneği, korkuları ve becerileriyle alay, bir neden yokken çocuğu suçlama ya da yanlış giden herhangi bir şeyden dolayı çocuğu sorumlu tutma gibi şeylerle yapılabilir. Çocuğun aile içi şiddete sıklıkla tanık olması, günlük işler arasında çocuğa yeteri kadar ilginin gösterilmemesi de duygusal istismara yol açar. Kendisine küsülen çocuk tepkilerini dile getirmekten korku ve kaygı duyar.”

“RUHUNDA ONARILMAZ HASARLAR BIRAKABİLİR”
Duygusal istismarın genellikle çocukta fiziksel bir iz oluşturmadığından ciddiye alınmadığına dikkati çeken Hergüner, şunları söyledi:

“Kendi çocukluğunda benzer bir olayı hatırlayanlar, ‘Ne var bunda?’  deyip geçiştirebilir. Halbuki duygusal istismar uzun yıllar devam eder. Çocuğun bedeninde görünür izler oluşturmasa da ruhunda onarılmaz hasarlar bırakabilir. Duygusal istismar çocuk için fiziksel istismar kadar yaralayıcıdır. Nasıl ki fiziksel istismar çocuğun bedenine yapılan bir saldırıdır, duygusal istismar da çocuğun ruhuna yapılan bir saldırıdır. Bedende yara izleri gibi görünür belirtiler bıraktığından fiziksel istismar kolaylıkla anlaşılabilir. Duygusal istismarın ise bıraktığı izlerin dışarıda değil, içeride olduğundan fark edilmesi zordur. Duygusal istismara uğrayan çocukların ruhsal, duygusal ve sosyal gelişimi olumsuz yönde etkilenebilir, değersizlik, çaresizlik ve ümitsizlik düşüncelerinin gelişmesine yol açabilir.

Duygusal istismar ruhsal yapıda gizli yaralar bırakır ve kendini davranış değişiklikleriyle belli edebilir. Altını ıslatma, uyku düzensizlikleri, yıkıcı davranışlar, öfke patlamaları, içe kapanma davranış değişikliklerinden bazılarıdır.

Ebeveynlerin gün içinde yaşadıkları stres ve sıkıntı, baş etme becerilerini azalttığı için çocuğa kötü davranmaya daha yatkın duruma gelebilir. Çocukların anlama ve yönlendirme güçleri çeşitli nedenlerden dolayı azalmış olabilir. Tek bir neden istismara yol açmaz. Sosyal ve duygusal baskıların bir araya gelmesi duygusal istismara neden olur. Aile içi huzursuzluk, işsizlik, parasızlık, boşanma, aileden birinin ölümü, aile içinde birinin alkol ile madde kullanımı gibi sorunlar duygusal istismara neden olan durumlardır. Sonuçları nedeniyle ciddiye alınması gereken duygusal istismar, toplumda ve aile içinde çok sık karşılaşılan istismar şeklidir. İstismarın önlenmesi için öncelikle toplumdaki farkındalık ve bilgi düzeyinin arttırılması gerekir. Ebeveynlerin çocukla arasındaki etkileşim arttırılmalıdır. Ebeveynlerin mutlaka çocuklarına sıcak ve destekleyici yaklaşımı nasıl göstereceklerini öğrenmeleri gerekir, sosyal desteklerin arttırılması da önemlidir.”

Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılamaz.