Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Yazı Boyutu:

ÇOCUKLAR “YEMEKTE DENGE”Yİ ÖĞRENECEK!

8-11 yaş ilkokul öğrencilerine yönelik geliştirilen, “Yemekte Denge” eğitim programı başlıyor. Türkiye’deki tüm ilköğretim okullarını kapsaması hedeflenen proje, bu yıl Gaziantep, İstanbul, İzmir ve Trabzon’daki 40 pilot okulda 20 bin öğrenciye ulaşacak.


Sabri Ülker Gıda Araştırmaları Enstitüsü Vakfı (GAV), ilk önemli projesini Milli Eğitim Bakanlığı ile birlikte 2011-2012 Eğitim-Öğretim Dönemi’nde başlatıyor. “Yemekte Denge” eğitim programı, çocukların, okul çalışanlarının ve ebeveynlerin sağlıklı beslenme alışkanlığı geliştirmelerine destek olmayı hedefliyor.

Milli Eğitim Bakanı Prof. Dr. Ömer Dinçer, “Yemekte Denge programı ile amacımız çocuklarımıza, fizyolojik ve psikolojik olarak uzun ve sağlıklı bir yaşam sürmelerini sağlayacak alışkanlıklar kazandırmak. Yeme-içme alışkanlığı kazandığımız ilk yer aile olsa da çocukların zamanının büyük bölümünü geçirdiği okullardaki böyle bir program başlatmak tedbirden, ikazdan ve yasaklardan daha etkili olacaktır. Yetersiz ve dengesiz beslenmeden en çok etkilenen kesimin anne ve çocuklar olduğu düşünüldüğünde programın önemi daha da iyi anlaşılacaktır” diye konuştu.

Türkiye’de çocukların beslenme alışkanlıklarına dair bilgiler paylaşan Dr. Zeki Ziya Sözen ise, Sağlık Bakanlığı’nın “Türkiye Beslenme ve Sağlık Araştırması 2010” ön verilerine göre, 0-5 yaş grubundaki çocukların yüzde 17’sinin olması gerekenden zayıf,  yüzde 21’inin ise olması gerekenden kilolu olduğunu söyledi. 6-18 yaş grubundaki çocuklarda ise, olması gerekenden zayıf olanların yüzde 19, fazla kiloluların ise yüzde 22 oranında olduğuna işaret eden Sözen, “Oranlar arasında önemli bir fark görülmemesi, beslenme alışkanlıklarının küçük yaşta belirlenmesinden ve değiştirilmesinin zorluğundan kaynaklanıyor” dedi.

İLK YIL 20 BİN ÖĞRENCİ DENGELİ BESLENMEYİ ÖĞRENECEK
2011-2012 Eğitim ve Öğretim Dönemi’nde Gaziantep, İstanbul, İzmir ve Trabzon’daki 40 pilot okulda 8-11 yaş grubundaki öğrencilerin eğitimi ile başlayacak uygulama ile ilk etapta 20 bin öğrenciye ulaşılacak. Önümüzdeki yıllarda ise tüm Türkiye’de, ikinci sınıftan beşinci sınıfa okuyan öğrencilerin tamamına “Yemekte Denge” eğitiminin verilmesi hedefleniyor.
Eğitimin içeriği, İngiliz Beslenme Vakfı BNF’nin benzer bir projesinden örnek alınarak, Milli Eğitim Bakanlığı’nın işbirliği ve GAV Bilim Kurulu üyelerinin katkılarıyla geliştirildi. “Yemekte Denge”, Türkiye’deki en kapsamlı ve sürdürülebilir beslenme eğitimi projesi olması hedefiyle hazırlandı. Sağlıklı beslenme tabağını referans alan programda çocuklara, “Dengeli bir şekilde her şeyi yiyebilirsin. Yapman gereken, dengeyi nasıl kuracağını öğrenmek” mesajı veriliyor. Proje çerçevesinde önce öğretmenler, ardından 8-11 yaş (2-5 arası tüm sınıflar) grubundaki öğrenciler, sunumlar, alıştırmalar, kartlar ve posterler yardımıyla eğitilecek. Projenin internet sitesi www.yemektedenge.org adresinde yer alan interaktif oyunlar ve videolar ile öğrencilere eğitimlerini pekiştirme imkanı sunulacak. Eğitim öncesi ve sonrası gelişimi karşılaştırabilmek için düzenlenecek testler yardımıyla da projenin ölçümlenmesi sağlanacak.


 

 

 

Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılamaz.