Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Yazı Boyutu:

BU İLAÇ TOPLATILIYOR!

Çocuklarda enfeksiyon tedavisi için sıkça kullanılan Augmentin şurup şişesinin kapağında tehlikeli boyutlarda plastikleştirici “Diisopdecyl Ftalat” isimli madde bulundu. Şurup, eczane ve hastanelerden toplatılıyor.


Türkıye’de de yaygın olarak kullanılan Augmentin adlı şurup, kapağında tehlikeli boyutlarda plastikleştirici “Diisopdecyl Ftalat” maddesi bulunması nedeniyle toplatılıyor. Şurubun karaciğere olumsuz etki yaptığı, Haziran ayında Hong-Kong’da tespit edilmişti. Sağlık Bakanlığı da karaciğeri tehdit eden Augmentin şurubu eczane ve hastanelerden toplatma kararı aldı.

İlaç Eczacılık Genel Müdürlüğü yetkilileri, toplatma kararının mevzuat gereği yapıldığını ancak insanların ya da çocukların sağlığını riske atacak bir durumun olmadığını dile getirdi.
Kararın yaklaşık 2 ay önce alındığını belirten yetkililer, şu anda söz konusu ilacın eczanelerde satışının da yapılmadığını bildirdi.

İlaç Eczacılık Genel Müdürlüğü, “Augmentin Oral Süspansiyon Hazırlamak için Kuru Toz 200/28 mg”, “Augmentin Forte Oral Süspansiyon Hazırlamak için Kuru Toz 400/75mg” ve “Augmentin ES Oral Süspansiyon Hazırlamak için Kuru Toz 600/42.9mg” adlı ürünlerin eczane, ecza deposu ve hastanelerden toplatılmasını kararlaştırdı.

Türkiye Klinik Farmokoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Cankat Tolunay, “Buradan ilacın kötü olduğu anlamı çıkmaz. Augmentin’in bozuk imal edildiği, imalat kurallarına uyulmadığı anlamı çıkar. Sorun ilacın etken maddesiyle değil, katkı maddesiyle ilgili. Hangi ilaçta, ne kadar plaştikleştirici madde olduğu ölçülmeli” dedi.




Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılamaz.