Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Yazı Boyutu:

ÇOCUĞA KAZA SONRASI PSİKOLOJİK DESTEK GEREK!

Uzmanlar, trafik kazası geçiren çocuklarda ruhsal travma sonrası ciddi sorunlar yaşanabildiğini belirterek, anne babaları çocuğun psikolojik destek alması konusunda uyardı.


Travma sonrası stres bozukluğu, kronik depresyon, uyku bozuklukları, duygusal dengenin bozulması, kişilik değişikliği ya da disosiyatif bozukluklar, trafik kazası geçiren çocuklarda en çok görülen ruhsal travmaların başında geliyor.

İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Salih Zoroğlu konuyla ilgili olarak aileleri uyardı:

“Çocuklar hem yakınlarının kaybı ya da sakatlığı yoluyla dolaylı ya da kendileri kazaya karışmışlarsa direkt olarak kazalardan en fazla etkilenen kesimi oluştururlar. Kendileri kazaya karışmışlarsa kazanın oluş şekline, şiddetine, çocuğun organ hasarı olup olmamasına ve yakınlarından kayıp olup olmaması gibi faktörlere bağlı olarak çok ciddi düzeyde ruhsal etkilenme yaşarlar. Çünkü çocuklar bu gibi hayat olaylarına dayanma gücünü belirleyen duygu ve düşünce gelişimi açısından henüz tam olgunlaşmış düzeyde değildirler. Bu nedenle de travmatik hayat olaylarına karşı korunmaya muhtaç bir durumdadırlar.

Kazaya karışmış çocuklarda travma sonrası stres bozukluğu, kronik depresyon, uyku bozuklukları, duygusal dengenin bozulması, öfkeli, gergin ve yıkıcı kişilik özellikleri sergilemeye başlamak gibi travmaya bağlı kişilik değişikliği görülebilir. Çocuklar ya da disosiyatif bozukluklar (kişide kimlik, bellek, algı ve çevre ile ilgili duyumlar gibi normalde bir bütün halinde çalışan işlevlerin bütünlüğünün bozulması) gibi tablolar gösterebilirler. Ayrıca akademik başarı bozuklukları, dikkat ve konsantrasyon bozuklukları gözlenebilir. Bazı kişilerde, aşırı kaderci ve mistik bir ruhsal yapıya dönüşme gibi değişikliklere de rastlanabilir.”


Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılamaz.