Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Yazı Boyutu:

ÇOCUĞUNUZ PARMAK MI EMİYOR?

Bebeklik ve çocukluk döneminde parmak emen, uzun süre emzik kullanan, tırnak yiyen ve geniz eti nedeniyle ağzından nefes alan kişilerin dişlerinde biçimsel bozukluklar ortaya çıkabiliyor.


Dişlerdeki şekil bozukluklarının bazı seslerin düzgün çıkartılamamasına ve konuşma sorunlarına sebep olduğu uyarısını dile getiren uzmanlara göre, dişleri ilgilendiren çapraşıklık ve uyumsuzluklar artık her yaşta ortodontik tedavi ile düzeltilebiliyor.        

Diş Hekimi Ahmet Pınar, dişlerdeki biçimsel ve işlevsel sorunlarla ilgili bilgi verirken, çapraşık dişlerin, başta estetik görünüm olmak üzere birçok sorunlara neden olabildiğini söyledi.      
  

Temizlenmesi daha zor olduğu için çapraşık dişe sahip kişilerde çürük ve diş eti hastalıklarına eğilimin arttığını ifade eden Pınar, dişler düzgün kapanmadığı zaman çene ekleminde ve çene hareketlerini sağlayan kaslarda sorunlar oluşabileceğini bildirdi.        

Pınar, “Ortodontik sorunların büyük çoğunluğu genetik sebeplerle ortaya çıkıyor. Parmak emme ve uzun süre emzik kullanmak gibi çocuk yaşlarda görülen kötü alışkanlıklar, geniz etine bağlı ağızdan nefes alma, yatış şekli, 20 yaş dişleri ve erken yaşlarda yapılan süt dişi çekimleri de dişlerde biçimsel bozukluklara yol açabilir. Aynı şekilde tırnak yemek, alt çenenin öne doğru kayarak kapanış bozukluğu oluşturmasına sebep olur. Emzikler de uzun süre kullanıldıklarında etki alanındaki bölgelere uzun süre anormal etki yapacağı için o bölgelerde düzensizlik ve çeşitli kapanış bozukluklarına yol açar. Parmak emme de emzikteki gibi emilen parmağa ve sayısına göre etki alanında bulunan alt ve üst dişlerde yer değiştirme ve kapanış bozuklukları görülür.  
    

Dişlerdeki şekil bozuklukları, bazı seslerin düzgün çıkartılamamasına ve konuşma sorunlarına sebep olur. Ortodontik tedaviyle fonksiyonel ve estetik sorunlar düzeltilerek kişinin hayat kalitesi artar. İskeletsel, yani çeneler arasında uyumsuzluk yoksa ortodontik tedavi her yaşta mümkündür.”

Ahmet Pınar, çocukların ilk ortodontik muayenesinin 7-8 yaşlarında, alt ve üst ön dişler sürüldükten sonra yapılmasında fayda olduğunu da sözlerine ekledi.

Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılamaz.