Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Yazı Boyutu:

UZUN SÜRE TV İZLEMEK ÇOCUKTA HİPERTANSİYON NEDENİ

Günümüzün sağlıksız beslenme ve yaşam koşulları, küçük bebeklerde dahi yüksek tansiyonu tetikleyebiliyor.


Şikayetlerini anlatamayacak kadar küçük bebeklerde huzursuzlur, aşırı ağlama, terleme, sık nefes alma gibi belirtilerle kendini gösteren hipertansiyonu, sınav stresi gibi aşırı heyecanlar da tetikleyebiliyor. Pediyatrik Kardiyoloji Uzmanı Dr. Resmiye Beşikçi, çocukluk döneminde görülen hipertansiyon ile ilgili önemli açıklamalar yaptı.


Günlük hayattaki heyecanlarımız gibi televizyonda da heyecan yaratacak bir program izlendiğinde o sırada geçici tansiyon yükselmeleri olabiliyor. Bu normal bir durum. Ancak uzun süreli televizyon izleme dolaylı olarak hipertansiyonu kolaylaştırabiliyor. Hareketsizlik ve televizyon karşısında sürekli yemek yeme günümüzde giderek artan bir sıklıkla erken yaşlarda obeziteye sebep oluyor. Bunun sonuçlarından biri olarak hipertansiyon bu aşırı kilolu hareketsiz çocuklarda artık daha sıklıkla karşımıza çıkıyor.

FAZLA KİLO DA HİPERTANSİYON NEDENİ
Obezite erişkinlerde olduğu gibi çocuklarda da glukoz metabolizmasının bozulmasına insülin direncine yol açıyor. Hipertansiyon ile insülin direnci arasındaki ilişki halen net olarak açıklanamıyor. Ancak aşırı şişman çocuklarda aynı erişkinlerde olduğu gibi glukoz metabolizmasında bozulma ve hipertansiyon birlikteliği erken ateroskleroz, koroner ve serebrovasküler hastalıklar yönünden önemli risk faktörleri.

SINAV STRESİNE DİKKAT!
Sınav veya günlük hayattaki başka stresler de ya da ani korku, heyecan, sevinç gibi duygusal durum değişikliklerinde kan basıncında fizyolojik yani olağan kabul edilen değişiklikler çocuk ya da erişkinde her zaman oluyor. Bunlar kişiye zarar vermeyen günlük normal dalgalanmalardır. Ancak bir çocuğun daha önceden farkedilmemiş bir hipertansiyonu varsa böyle bir durumda çok daha fazla tansiyon yükselmeleri olup, ani gelişen üzücü komplikasyonlar ortaya çıkabiliyor. Bu nedenle hipertansiyonu olsa bile belirtisi olmayabileceğini de dikkate alarak, çocukların her muayenesinde uygun koşullarda tansiyon ölçümü yapılmalı ve yaş kilo ve cinsiyete göre olan normlara göre değerlendirilmelidir.

ÇOCUKLARDA TANSİYON NEDEN YÜKSELİR?
Yüksek tansiyon sadece yetişkinlerde görülen bir hastalık değildir. Çocuklarda da yenidoğan döneminden itibaren her yaşta yüksek tansiyon görülebilir. Çocuklardaki hipertansiyonun da  doğumsal olan bazı durumlar dışında aynı erişkinlerde olduğu gibi bir çok sebebi olabilir. Bu sebepleri şöyle sıralayabiliriz:
• Böbrek hastalıklarında, böbreğin kendi dokusu ile ilgili doğuştan ya da sonradan olan hastalıklarda ya da böbreğin atardamarı veya toplardamarı ile ilgili sorunlarda,
• Kalp ve damar sistemiyle ilgili en çok aort da dediğimiz ana atardamarın doğumsal ya da sonradan olan darlıklarında,
• Böbrek üstü bezi, tiroid ve paratroid bezinin çalışması ile ilgili olan hormonal rahatsızlıklarda,
• Beyin kanaması, beyin tümörü, enfeksiyonu veya travması gibi nörolojik sorunlarda,
• Steroid gibi bazı ilaçların kullanımı sırasında,
• Total kan volümünün arttığı, kandaki sodyum miktarının arttığı durumlarda çocuklarda tansiyon yüksekliği görülebilir.


ÇOCUKLARDA HİPERTANSİYON FARKEDİLMEZSE NELERE YOL AÇAR?
Çocukluk çağında teşhis ve tedavisi yapılmayan uzun süreli hipertansiyon; vücuttaki tüm damar sisteminin duvar yapısını bozarak, aynı erişkinlerde olduğu gibi beyin, göz, kalp, böbrek gibi hayati organlarda önemli sonuçlara yol açabilir. Beyin ve göz damarlarında kanamalar, kalpte özellikle sol kalp boşluklarında genişleme ve fonksiyon kayıpları, erken ateroskleroz, böbrek kan akımı azalmasına bağlı kalıcı böbrek hasarları gelişebilir.
 
ÇOCUKLARDA HİPERTANSİYON BELİRTİLERİ
Şikayetlerini ifade edemeyecek küçük bebeklerde hipertansiyon; huzursuzluk, sebepsiz aşırı ağlama, terleme, sık nefes alma, beslenme güçlüğü gibi belirtilere neden olabilir. Daha büyük çocuklarda ise baş ağrısı, yüz kızarıklığı, görme keskinliğinde azalma, çabuk yorulma, çarpıntı, egzersizle bacaklarda ağrı, nefes nefese kalma gibi şikayetler hipertansiyonu akla getirmelidir. Ancak çocukluk çağında ciddi hipertansiyon varlığında bile hiçbir belirti olmayabilir. Ya da daha önceden tansiyon yüksekliği bilinmeyen bir çocukta direkt beyin kanaması ya da göz dibi kanamaları gibi komplikasyonlarla ortaya çıkabilir.

ÇOCUKLAR İÇİN NORMAL KAN BASINCI DEĞERLERİ
Çocukluk çağında erişkinlerde olduğu gibi hipertansiyon sınırı olarak tek bir değer söylemek mümkün değildir. Çünkü her yaş ve cins için normal kabul edilen tansiyon ölçüm değerleri farklıdır. Örneğin, 5 yaşında bir çocukta 115-70 mmHg’nın üzeri yüksek tansiyon kabul edilmekteyken, 1 günlük bir bebekte 80/50 mmHg ölçülen bir değer hipertansiyonu gösterebilmektedir. Bu nedenle bir bebek ya da çocukta ölçülen kan basıncının mutlaka bir uzman hekim tarafından her yaşa göre olan normal kan basıncı eğrilerine göre değerlendirilmesi gereklidir. Ancak bunun kadar önemli bir diğer konu ise doğru ölçüm yapılmasıdır. Her çocuğun kol ölçüsüne uygun manşon ile bebeklerin ağlamadığı sakin bir anda, büyük çocukların da mümkün olduğunca rahat oldukları bir sırada kan basıncı ölçümü deneyimli hemşire ya da hekim tarafından yapılmalıdır. Yüksek ölçülmekte ise farklı zamanlarda bir kaç kez daha ölçüm yapılmalıdır.


 

 

Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılamaz.