Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Yazı Boyutu:

ÇOCUKLARDA BÖBREK TAŞI SIK GÖRÜLMEYE BAŞLADI

Araştırmalara göre son yıllarda çocuklarda böbrek taşı rahatsızlığına daha sık rastlanıyor. Uzmanlar bunun nedeninin kalıtımsal özelliklerin yanı sıra değişen beslenme alışkanlıkları ve çevresel faktörler olarak yorumluyorlar.


Araştırmacılar cips, kraker, çikolata, çerez gibi gıdaların ve çay, kahve gibi içeceklerin böbreklerde ve üriner sistemde taş oluşumuna zemin hazırladığı konusunda aileleri uyarıyorlar.

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Neşe Karaarslan Bıyıklı, çocuklarda üriner sistem taşlarının böbrekleri zedeleme riski taşıdığını belirterek, idrarda kanama, karın ağrısı, idrar yolu enfeksiyonu gibi yakınmalarla doktora başvurulduğunu anlattı ve şunları söyledi:

NEDENİ ARAŞTIRILMALI
“Çocuklarda taş saptandığında mutlaka nefrolojik değerlendirme yapılmalı, altta yatan metabolik bozukluk araştırılmalıdır. Küçük çocuklarda ve bebeklerde idrar örneği yeterliyken, büyük çocuklarda 24 saatlik idrar toplanması ile idrar elektrolitlerinin incelenmesi uygun olur. Taş düşüren hastalarda mutlaka taş analizi yapılmalıdır.

Su tüketiminin arttırılmasının yanı sıra tuz kısıtlaması, hayvansal besin tüketiminin kısıtlanması, sebze-meyve ağırlıklı beslenme önemlidir. Cips, kraker, çikolata, çerez gibi hazır gıdalar, çay ve kahve gibi çocuk beslenmesinde yer almaması gereken içecekler taş oluşumuna zemin hazırlıyor. Bazı ilaçların kontrolsüz tüketimi de taş oluşumunda önemli bir yer tutuyor.”


 

 

Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılamaz.